DSC_0804

DSC_0804

Няма да удължават учебната година

децата между 5 и 7 клас, а на 1 юни тези в началните класове. Есенната ваканция на учениците ще бъде между 1 и 5 ноември включително.

Коледната ще продължи от 23 декември до 2 януари или общо 11 дни.

Така с отпадането на идеята учебната година да продължава с една седмица повече не беше приета и идеята за по-дълга зимна ваканция – до 7 януари.

Междусрочната ваканция ще бъде между 3 и 6 февруари, а пролетната почивка на децата от 1 до 11 клас ще е от 31 март до 9 април 2018г.

Тогава дванадесетокласниците ще почиват само 4 дни по Великден – от 6 до 9 април. Те ще приключат учебната си година на 15 май.

Матурите и кандидат-гимназиалните изпити отново ще са в едни и същи дати.

По български език зрелостниците и седмокласниците ще бъдат изпитани на 21 май, а матурата по избор и изпита по математика ще са на 23 май.

Външните оценявания след 4 клас ще започнат от 10 май 2018 с изпит по БЕЛ, този по математика ще бъде на 14 май. На тема "Човекът и обществото" и "Човекът и природата" малчуганите ще бъдат изпитани на 16 и 17 май.

Нововъведение е, че всички десетокласници в страната ще се явят на национално външно оценяване по дигитални компетентности. Изпитът ще бъде в рамките на учебните часове между 11 и 15 юни 2018 година.  

През следващите години обаче в България е много вероятно да възникне недостиг на учители.

Затова за пореден път алармира днес образователният министър Красимир Вълчев. "В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование", заяви министърът. 

Стратегия за справяне с проблема е била изработена от МОН и ще бъде обсъдена през септември. Тя включва привличане на по-млади хора към педагогически специалности и едновременно с това задържане в системата на учителите в ранна пенсионна възраст.