Няма криминално проявени в бургаския интернат с участието на представителите на социалните и общински институции, полицията и неправителствените организации в сектора.

По време на дискусията бяха представени резултатите от съвместния проект на асоциация "Деметра" и Община Бургас. 10 деца от "Александър Георгиев - Коджакафалията" са преминали курс по готварство и ще придобият професионална квалификация. Отново в рамките на проекта на децата е проведено обучение на тема "Умения за търсене на работа", чрез което са усвоили знания и умения за писане на автобиография /CV/ и за представяне пред работодатели. В тази връзка са проведени разговори с Бюрото по труда в Бургас за намиране на стаж на децата в хотели и ресторанти по българското Черноморие през лятото.

Персоналът, работещ в дома, е преминал обучителен семинар за работа с децата, бе отбелязано още на срещата. През месец май предстои втори семинар за персонала на тема "Умения за общуване с деца с проблемно поведение и работа в екип". 54 са в момента децата в дома. Това каза директорът на Дома Йордан Тодоров. 8 от тях скоро ще навършат пълнолетие и най-късно до края на годината ще напуснат дома, а 7 деца вече изявяват желание да се върнат в биологичните си семейства. Той заяви, че към момента няма криминално проявени деца, нито случаи на насилие.

Секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към Община Бургас Десислава Василева допълни, че е намалял броят на децата, с които работи комисията. В момента децата, с които работят, подготвят театрална постановка и са заети с подготовка на декори и шиене на костюми за спектакъла.

От местния Кризисен център за деца и лица пострадали от насилие информираха, че 2 от момичетата вече са настанени в защитени жилища в София и Ямбол. Предстои и още едно момиче също да напусне центъра.

Участниците се обединиха около мнението, че средата се оказва най-важния и определящ фактор за възпитанието и развитието на децата.