DSC_4496

DSC_4496

Областният на Варна връща документи на Портних

с искането за отпускане на средства за аварийни дейности. На основание разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (ПОДМКВПМС), на 15-ти юли 2014г. в деловодството на Областна администрация Варна са депозирани документи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи на територията на район Аспарухово, град Варна. Отправено е искане за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи, настъпили в резултат на бедствието от 19-ти юни 2014г. в район Аспарухово.

В представените от кмета на Община Варна Иван Портних документи, в качеството му на орган по чл.16, т.3 от ПОДМКВПМС, са установени редица пропуски. Най-съществените от тях са: 1) Справка за извършените непредвидени разходи, както и задължителният отчет (съгласно приложение №4 към чл. 46, ал.1 от ПОДМКВПМС); 2) Първични счетоводни документи – фактури или проформа фактури, които да удостоверяват действително извършените разходи и размера на дължимия ДДС. Посочените обстоятелства наложиха връщането на общо 66 броя папки на дата 22.07.2014г. за отстраняване на пропуските, уточняват в прессъобщение от Областна администрация Варна.

На 30-ти юли в Областна администрация Варна отново са подадени посочените документи от Община Варна. Към настоящия момент те се подготвят за внасяне на заседание на Областната комисия за възстановяване и подпомагане (ОКВП) към Областна администрация Варна.

До 8-ми август ще бъде насрочено заседание на ОКВП, която ще изрази становище по целесъобразност на искането. Едва тогава документите ще бъдат изпратени на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС).

Съгласно чл. 17, т.4 от ПОДМКВПМС, в срок от 30 дни от датата на получаване на искането (30.07.2014г.), изготвено съгласно нормативните изисквания, областният управител ще изпрати до МКВПМС становище относно целесъобразността на извършените разходи.