DSC_2846

DSC_2846

Областният на Бургас: Няма нарушение с "Фрегата"-та. Имотът още не е продаден

Бургаска област Константин Гребенаров в отговор на   обвиненията на депутата Румен Петков ("Коалиция за България"), че се продава част от бургаския плаж. DSC_2855

"По грешка имота, върху който се намира "Фрегата"-та е вкаран към плажа. През 2004-та година започва процедура по неговото отписване и това става факт през 2007-ма година. Въз основа на това решение е издаден нов акт. Мястото е разделено на два имота - на плаж и на терена с "Фрегата"-та. От 2009-та година в кадастралната карта на Бургас е записано, че този имот ("Фрегата"-та) е със сменено предназначение за друг вид строителство. Ние на практика узаконяваме нещо, което е направено преди нас. Но идеята всъщност е да решим проблема с тази язва", коментира Гребенаров.

По думите му няма грешка в писмото му до министър Лиляна Павлова, в което се казва, че "Фрегата"-та е в парк "Езеро". По старата кадастрална карта този имот се намира точно там.DSC_2827

През 1995-та година заведението се дава в управление на дружество "Булгариен директ райзен" ООД (представлявано от Димитър Караненов - собственик на хотел "Приморец" б.а.).

По думите на Гребенаров не е ясно кой ще стане собственик на прилежащия към "Фрегата"-та имот. "Има Съвет към областния управител, който ще реши по какъв начин ще бъде продаден този имот. Първо ще се извърши продажба и след това ще се деактува терена. С решение на Министерски съвет само се узаконява сменения статут на имота", доуточни Константин Гребенаров.

Заведението пламна на 4-ти май 2011 година. Пожарът почти изпепели дървенената конструкция на "Фрегата"-та. В момента имота е ограден и достъпа до него е забранен, въпреки че е държавен. Вътре има няколко постройки, също собственост на "Булгариен директ райзен". В един от металните павилиони стои и охраната, наета от Караненов. "Има охранители, заради пожара, който възникна. Те имат право да охраняват. Не мога да им забраня да са вътре, след като постройките са техни", уточни Константин Гребенаров.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова