Съветниците отхвърлиха искане за референдум за Морската градина. Снимки Пресцентър ОбС Варна

Съветниците отхвърлиха искане за референдум за Морската градина. Снимки Пресцентър ОбС Варна

Без референдум за Морската градина и крайбрежната зона в града. Това решиха съветниците на сесия на местния парламент. С 38 гласа "за", 1 "против" и 2 "въздържал се" съветниците отхвърлиха искането за провеждане на допитване. До гласуване в залата се стигна, след решение на Върховния административен съд, който задължи председателя на ОбС да свика извънредна сесия и да внесе на нея за разглеждане подписката на жителите на Варна по проблема.

Мотивите на съветниците за отказа са, че с така поставените въпроси и с наличния брой валидни подписи в подписката местен референдум за Морската градина не може да има. Според съветниците въпросите за допитването: "Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?" са незаконосъобразни. Те не са от компетентността на Общинския съвет, тъй като се уреждат със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Другият аргумент за отхвърляне на предложението е, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи. Те са с 331 по-малко от необходимите по закон.

Днешното извънредно заседание премина при голям интерес. На сесията присъстваха кметът на Община Варна Иван Портних, неговите заместници, районните кметове. В зала "Пленарна" имаше представители и на Инициативния комитет за референдума, на туристическия бранш, както и много граждани.

Галерия