Системата работи, твърдят от Община Бургас. Снимка Пресцентър

Системата работи, твърдят от Община Бургас. Снимка Пресцентър

Системата за постоянен мониторинг на реките не само работи, но и благодарение на нея бяха предотвратени по-сериозни последици от наводнението в община Бургас. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност да реагират при нужда. Системата дава актуални и стари данни за състоянието на потенциално опасни реки в общината. Нейните "очи" са 22 хидрометрични станции. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас в отговор на питане на депутати от БСП.
Обилният дъжд заваля около 23.30 часа на 24-и октомври. След полунощ, дежурният в Центъра е видял, че започва повишаване нивото на Чакърлийска, Изворска и Малката река. Веднага е подаден сигнал до общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност". Информацията се разпространява до всички териториални директори, кметове на населени места и други отговорни институции.
В два часа след полунощ общинските служители вече са достигнали първи най-застрашените райони. По това време те помагат в село Равнец за евакуацията на инвалидизиран възрастен човек, който е изнесен през придошлата вода на ръце и извозен на безопасно място с общински автомобил.

Тази система е реализирана от Община Бургас по проект "Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас" (IMFR)  Договор за безвъзмездна финансова помощ: Д- 34- 16/ 08. 04. 2015г. Той се финансира по програма BG02 "Интегрирано управление на морските и вътрешните води", съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014.

БСП: Защо не действа системата за мониторинг на реките