DSC_5607

DSC_5607

Община - Бургас отдава ученически столове за 10 г. непривлекателна за учениците среда, липса на разнообразие в предлаганото меню. В столовете често се поднася студена храна, която се носи на огромни разстояния от мястото, където се приготвя. Не се предлагат ястия, предназначени за деца с хранителни проблеми и алергии.

Според действащия от много години механизъм за отдаване под наем от фирмите се очаква да внасят в бюджета на Общината месечен наем, без към тях да има изисквания по отношение на здравословното хранене. Липсват и възможности за стимулиране на инвестициите в подобряване на материалната база.
За да промени положението, Община - Бургас ще отдаде столовете под наем чрез публично оповестени конкурси за организиране на ученическо столово хранене за срок от 10 години. С предвидения дълъг срок ще се даде достатъчно време на потенциалния наемател да планира и възвърне своята инвестиция. Това означава също така сигурност и перспектива за него. Друг нов и важен момент е групирането на обектите в осем лота. Ще може да се кандидатства за един, два, три и повече от тях, но договор ще се сключва най-много за два. Във всеки от лотовете са включени по няколко обекта. Това се предлага, защото не всички столове са еднакво привлекателни: в някои училища има повече ученици, а в други по-малко; някъде има помещения за готвене, другаде няма. Комбинирането на обектите е замислено така, че да не са много отдалечени един от друг и във всеки лот да има поне едно училище с кухня. Тя ще може да се ползва за база, в която се приготвя храната за всички обекти в групата, тоест навсякъде да се предлага прясна и топла храна.
"Надяваме се новите правила да се възприемат и до началото на лятото да имаме избрани наематели, за да почнат ремонтите", коментираха от Община - Бургас. Докладната записка с техните предложения ще бъде гласувана при следващото заседание на местния парламент в края на април.
С оглед постигане целите на общинската Програма за здравословно хранене е предвидено да се изисква от кандидатите идеен проект (идейна концепция) на всеки обект, като общите изисквания са заложени в отделни приложения.
Очаква се основната инвестиция да се извършва в трапезарията на ученическия стол по направената идейна концепция от кандидата. Предложените инвестиции се остойностяват за всяко училище в съответния лот поотделно.
В тази връзка при разглеждане на предложенията ще бъдат ценени размерът на инвестициите, които ще бъдат вложени в трапезариите и кухненските блокове, както и тяхната визия. Предложените инвестиции ще се приспадат от предложения наем до изчерпване стойността на направените подобрения. Кандидатите могат да бъдат физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които нямат задължения по данъчно-осигурителната сметка в Националната агенция за приходите и към Община - Бургас.
Община - Бургас е категорична, че в договорите за наем трябва да бъдат включени и изисквания по отношение осигуряване на здравословна храна в училищата.