DSC_4705

DSC_4705

Обсъждат еко рисковете в Черно море Форумът се организира от Черноморски институт - Бургас съвместно с университет "Проф. д-р Асен Златаров". Темата на научната конфернеция е: "Оценка и управление на риска за превенция на екологични и технологични рискове в Черно море".

Конференцията е заключителен етап от проект "Създаване на Междууниверситетски център за управление и оценка на риска за превенция на екологични и технологични рискове в Черно море" - IUCRISKMAN, партньорски проект на Черноморски институт - Бургас, университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, Морски университет - Констанца, Румъния, Национален морски университет - Одеса, Украйна.

Амбициозната цел е създаване на център за управление и оценка на технологичния и екологичен риск от замърсяване на Черно море. Това ще подпомогне публичните власти, организациите и обществеността да оценяват риска от замърсяване на водите и да планират мерки за предотвратяване и намаляване на евентуални последствия в случай на произшествие.

Научни работници и университетски преподаватели, представители на местни и централни публични власти, на  пристанищните и морски администрации, на неправителствени организации от България, Румъния и Украйна ще обсъдят въпроси, свързани с управлението и оценката на превенцията на технологични и екологични рискове в Черно море, политиките и мерките за  развитие/подобряване на действията и сътрудничеството за екологична защита на Черно море.

На конференцията ще бъде обсъдена и приета декларация за обща морска интегрирана политика, отчитаща баланса между икономическото развитие на крайбрежните зони и изискванията за съхраняване  на природните ресурси и осигуряване на благоприятна околна среда за живеене.