Одобриха проекта за интергриран градски транспорт в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов присъства днес на годишната среща на борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие в Загреб, където ще бъде презентиран проекта за подобряването на градския транспорт в Бургас. Той бе изготвен след като община Бургас спечели безвъзмездна консултантска помощ по програма "Джаспърс". Общата му стойност е 67 072 000 евро, като 75 % ще се финансира от ЕК, а останалите 25 % трябва да бъдат собствени средства.

По този повод Димитър Николов и представители на правителството ще договорят днес в Загреб по-добри условия, които Европейската банка за възстановяване и развитие да даде за осигуряването на необходимите средства.

На заседанието ще присъстват и представители на Европейската комисия, от чието решение ще зависи финалното одобрение на проекта.

От българската делегация ще поискат и техническа помощ за реализацията на проекта. В срещата с борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие участват кметовете на големите европейски градове. От българска страна са кметовете на София и Бургас.

Проектът обхваща оптимизиране на транспортната мрежа, обновяване на автобусния парк чрез закупуване на нови екологично чисти автобуси, светофарна уредба, поставяне на нови автобусни спирки, въвеждане на електронна билетна система, ново автобусно депо и други.