DSC_9869

DSC_9869

ОИЦ отбелязва 10 г. от влизането на България в ЕС

в Европейския съюз. Това съобщи управителят на Областния информационен център в Бургас Евелин Кузманов.Целта на това е да се популяризират успешните примери по проекти на различни бенифициенти,, както и популяризиране на актуалнии предстоящи процедури по Оперативните програми 2014 - 2020 година. Областният информационен център ще отбележи и три значими годишнини - 60 години Европейски социален фонд, 10 години от присъединяването на България към ЕС и 6 години от цялостното функциониране на мрежата от 28 информационни центъра. От днес започва поредицата от събития и ще приключи на 20 май.

През този период ще бъдат посетени всички общини на областта, където ще бъдат представени най-успешните европейски проекти. На 12 май ще се проведе Ден на отворените врата с бенефициенти по програмите съфинансирани от ЕСФ. Замислена е беседа "60 истории от и за хората", за обсъждане как различните населени места са изглеждали преди и как изглеждат сега, след приключването на тяхното обновяване с евросредствата.

За учениците е предвиден конкурс за есе на тема "Десет години България в ЕС". Предвижда се Областният информационен център да се включи и в останалите комуникационни кампании на ЕК, които включват фотоконкурс, играта "Лов за съкровища" и конкурс за блогъри, които ще се проведат онлайн. Само в Бургаска област по европейски проекти през периода 2013-2017 година са усвоени около 95 000 000 лева. Едни от най-успешно реализираните проекти са реконструкцията на Моста, остров "Света Анастасия" и др.