"Опашати лъжи" се завихриха около "Синя зона"

, че приетите от тях промени в Правилник за дейността на Общинския съвет са им "вързали" ръцете.

 

 

Съветникът Георги Манев (СЕК) предложи улица "Цариградска" да бъде извадена от обхвата на "Синя зона" и да остане свободна за достъп от страна на търговците, които работят на пазар "Краснодар". "Повечето оставят стоката си в микробусите, защото няма складове на пазара. При сегашното предложение, ако "Цариградска" влезе в "Синя зона" те ще трябва да плащат по 200 лева на месец абонамент. Това ще ги затрудни допълнително в условията на криза", мотивира предложението си Манев. Предложението му обаче не бе гледано от колегите му, защото съгласно промените в правилника процедурни предложения могат да се правят до 7 дни преди сесия.

"Този правилник ограничава правата на общинските съветници", заяви Ваклин Стойновски ("Ваклин Стойновски за Бургас"). Според него администрацията трябва да намали темповете, с които разширява обхвата на "Синя зона". "Тя се превръща в инструмент за пълнене на бюджета, а не решава проблемите с трафика. "Синя зона" е финансово бреме върху нашите съграждани. Трябва да се намали таксата за ползването й", заяви Стойновски.

Че "Синя зона" е бреме за бургазлии заяви и съветникът Георги Иванов. "Около "Синя зона" всичко се превръща в аз - хората паркират в градинки, върху тротоари, но не и в определените за това места", каза Иванов.

"Г-н Иванов, това са "опашати лъжи". С въвеждането на "Синя зона" облекчихме трафика в града", реплекира съветникът от ГЕРБ Костантин Луков.

"Г-н Луков, лично ще ви заведа и ще ви покажа, че това което говоря е така", допълни Иванов.

Че бургазлии масово не паркират в "Синя зона" е факт. Улица "Славянска" е пример за това как платното за движение е заето от паркирали автомобили, а разчертаната "Синя зона" стои празна и по нея се разхождат пешеходци. И това не е само там. Бургазлиите пак се оказаха по-находчиви от администрацията и със свои средства се противопоставят на "Синя зона", която на места вместо да помага блокира движението.

Съветниците обаче приеха предложението за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас. Така в "Синя зона" влизат още части от "Гладстон", "Цариградска", "Климент Охридски", "Ивайло".

 

Снимка Етелка Пирева