Опазват фаровете по бреговете на три морета

Този ден е обявен за Международния ден на фаровете. Към идеята до момента са се присъединили 51 държави, по чиито брегове има 450 морски фара. Инициативата е на община Поморие и бе подкрепена от кмета на Бяла Атанас Трендафилов.

 

"Община Поморие подкрепя от самото начало националната инициатива за българските морски фарове. В древно Анхиало е имало античен фар, който е съществувал преди 2 000 години. Знаете, че името на града ни не е свързано само с неговата светлината. Поморие в последните години все по-сериозно се утвърждава като културен туристически център. Фокусирането на вниманието на обществото върху морските фарове е още една възможност да провокираме интереса на нашите гости", каза кметът на Поморие Петър Златанов.

Идеята е на фаровете да се вдъхне нов живот и те да се превърнат в исторически, културни и туристически атракции, да възпитават подрастващите в любов към морето, приключенията и неизвестното.

Първата стъпка в тази посока е вече направена с издаването на календар Български Черноморски фарове, който е в тираж 1000 броя и в него всеки месец е отбелязан с по един уникален фар от Черноморското ни крайбрежие.

Най-старият и достолепен фар на българския черноморски бряг е Шабленският. Близо два века, той гордо стои на морския бряг. И днес високата му 32 м. осмоъгълна кула излъчва светлина на всеки 25 сек. и се вижда на далечина 17 морски мили. Историята му датира от средата на 18 век. След кримската война френското дружество "Michel et Collas" сключва договор с Високата порта за строеж и експлоатация на светещи съоръжения, които да показват на плавателните съдове опасностите в морските дълбини. По българското Черноморие дружеството построява седем фара.