Операторът на "Анна Каренина" с майсторски клас в Балчик

300 души ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. В програмата му са включени 104 игрални, 45 документални, 46 анимационни филма, 35 рекламни и музикални клипа и 12 други.

 

Тази година в Балчик идват участници от Израел, Мексико, Холандия, Бразилия, Аржентина, Китай, Дания, Египет, Йордания, Малайзия, Латвия, Южна Африка,Уганда, Буркина Фасо, Канада. Зрителите ще могат да видят най-много български творби - 23. Филмите, включени в конкурсната програма, ще бъдат показани за първи път у нас. За част от заглавията прожекцията в Балчик ще бъде световна премиера. Тази година в програмата ще има 6 конкурса: игрално кино, анимационно кино, документално кино, телевизионни филми, музикални клипове, рекламни клипове. Тричленно жури ще раздава награди за най-добрите филми във всяка категория.

Най-краткият филм в програмата тази година е "FFF 2010 Opening Title" от Италия и е с продължителност едва 31секунди, а най-дълга е канадската продукция "5150 Elm’S Way" - 106 минути.

Освен конкурсните категории, прожекциите и това лято ще има майсторски класове. Сред поканените да ги водят са Сергей Астахов - оператор на "Анна Каренина" (филмът бе включен в тазгодишното издание на "София филм фест на брега" и бе показан в бургаското кино "Тракия" б.а.) и Санди Сесил - оператор на "Господар и командир".

Във фестивала със свой майсторски клас ще участва и Петя Попова - дългогодишен член на бургаското сдружение "Танц БГ", ръководител и хореограф на балет "Форсайт младши" – лауреати на конкурси по хип-хоп и съвременен танц. Участник в квалификационни уъркшопи по съвременен танц в страната и чужбина с преподаватели от България, Естония, Сърбия, Швеция, Япония, Англия, Словения, Германия и др. Преподава съвременен танц в студио "Дюн" в Бургас.