8

Оркестърът на Щраус с концерт по Коледа в Бургас

Той се организира от "Арт бг" в партньорство с Община Бургас и е в подкрепа на кандидатурата на града за културна столица на Европа през 2019 г. Симфоничният оркестър, състоящ се от 27 музиканти и двама диригенти, изпълнява произведения на фамилията Щраус. Създаден през 1978 година в австрийската столица Виена, оркестърът покорява с изпълненията си световните сцени на Стария контитент, както и тези в Америка и Азия. Ценителите на хубавата музика и в частност на творчеството на Йохан Щраус - баща и Йохан Щраус - син, ще могат да се насладят на техните произведения, изсвирени от виртуозните музиканти.

Концертът е в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово и точно година, след като на сцената в Държавна опера свири "Виена Моцарт оркестра". Така от "Арт бг" и Община Бургас продължават традицията да радват бургазлии с хубава класическа музика. Преговорите за гостуването на виенския оркестър се водят от декември 2012 година. Музикалните ще пристигнат за концерта си в Бургас с полет от Виена. Морският град е една от спирките в турнето им в цялата страна. Инструментите и костюмите им ще пътуват с камион.

Публиката ще има редкия шанс да види и един от най-добрите диригенти - Петър Гут, който дирижира с цигулка в ръка. Гут е един от най-ревностните последователи на творчеството на фамилията Щраус. Освен него, зад пулта застава и гостуващия диригент - Вили Бюхлер.

Билетите за концерта са пуснати в продажба от днес. Първите 300 билета за Бургас са на промоционална цена от 20 до 40 лева и по 50 и 60 лева за ВИП местата.

Миналата година, 20 дни преди концерта на "Виена Моцарт оркестра", билетите бяха продадени. Организаторите се надяват и тази година да има същия интерес към оркестъра, който изпълнява творбите на Щраус.