DSC_4082

DSC_4082

Още 300 000 лв. нужни за разкопките в Созопол

и министър на финансите Симеон Дянков. Той заедно с директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, областния управител Константин Гребенаров и кмета на община Созопол Панайот Рейзи разгледаха археологическите проучвания и разговаряха с екипа, който ръководи разкопките - проф. Казимир Попконстантинов и Цоня Дражева - директор на Регионален бургаски музей. Тя покана за министъра пръстени, които са намерени вчера при разкопките на крепостта.

DSC_4090

Според кмета на общината трябва да се заделят пари за археологически проучвания, защото това са правилните инвестиции от страна на държавата и общината. В момента с Дянков ще се водят предварителни разговори като ще се изчисляват нужните средства.

"На 15 декември очакваме премиера Бойко Борисов, който да дойде и тогава ще обявим сумите, за които ще се борим да усвоим. Няма да става въпрос само за пари от държавата, а ще има и малко от общината, и от НИМ. Не е тайна, че археологията е скъпо начинание, а след това съхраняването на това което се открива е още по-скъпо", каза Панайот Рейзи. DSC_4146Според него обаче ще са нужни около 150 000 - 300 000 лева за проучванията на крепостните стени, където наскоро бе разкрита и църква, а за реставрацията и консервацията на обекта ще трябват до 1 млн. лева.