Sveti_Joan_Krastitel

Sveti_Joan_Krastitel

Осветяват пътя на поклониците в Несебър

"Регионално развитие" – МРРБ подписаха договора за финансиране на проекта "Вяра в Несебър". Средствата са  по Приоритетна ос 3:1 "Устойчиво развитие на туризма", Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO001/3.1-03/2010 "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции". Работата по проекта започва от следващата година.

"Радваме се, че "Духовният път" беше одобрен и високо оценен от ескпертите на Министерството на регионалното развитие, защото като един специализиран туристически продукт той наистина ще доведе туристите по стъпките на вярата и ще разкрие красотата и историята на странния град, които той може да предложи", сподели по този повод кметът на Несебър Николай Димитров.

Припомняме ви, "Духовният път" ще покаже уникалността на всеки един храм, като този специализиран маршрут ще започне от църквите "Св. Йоан Кръстител" и "Св.Параскева" и постепенно ще обхване всички 11. Реставрацията и консервацията на църквите ще покаже ангажираността на общината по опазване на Несебър като град на културно-историческото наследство.

"Урбанистите ни дават съвети как може да бъде осветен вечерно време пътят покрай всичките 11 храма, а през деня бели камъни да насочват към обектите, включени в проекта", споделя от своя страна подробности Ели Кирилова, директор на дирекция "Култура, образование и международно сътрудничество". Очакванията са проектът да доведе друг вид туристи, които да посещават Несебър не само през пролетните и летните дни, но и през цялата година.

Църквите са останали през вековете и са онзи знаков символ на града на ЮНЕСКО, който Общинска администрация иска да развие в туристически маршрут, защото във времето, в което днес живеем – на глобална нестабилност, хората все повече търсят упование във вярата като онова необходимо място, където човек да се зареди и да получи просветление свише и да тръгне по пътя.

Към този маршрут Община Несебър има предпроектна готовност да добави римските терми, а в един по-късен етап и етнографският музей (къщата на Москояни). Напоследък се оформя и идеята първият етаж от къщата да се превърне в музей на рибаря, а на втория да си остане експозицията, представяща бита на хората, които са живели през Възраждането в Несебър. Идеята на "Духовният път" е след време той да се разрасне още: да започва от световния паметник - града на ЮНЕСКО, и да излезе извън него, като обхване например църквата "Св. Никола" на Емона и храма "Андрей Първозвани" в Свети Влас. С възстановяването на всички нуждаещи се от реставрация и консервация храмове на територията на общината ще се оформи един по-дълъг специализиран туристически маршрут и той ще бъде една от визитните картички на Несебър.