DSC_3459

DSC_3459

От БФБ искат преференции за хора, развиващи селски туризъм

Това каза Радостина Ценова от Българска фондация биоразнообразие - ръководите на проекта "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчивото местно развитие в Странджа планина" на заключителна пресконференция днес. DSC_3453На нея бяха отчетени резултатите по тригодишния проект, който се реализира в сътрудничество с природен парк "Странджа" и с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. От норвежка страна помощ оказа Бьорн Арне Нес - експерт "Управление на природата" към Министерството на околната среда на Норвегия.

Като успешно отчете партньорство с двете институции Радостина Ценова. В рамките на проекта бе регистрирана търговската марка "Странджа", което отне доста средства и време. Бе проведен конкурс за слоуган на марката - "Приключение за сетивата". 30 къщи за гости в Стнаджа и 3 туристически атракции са сертифицирани с тази марка. Пет от къщите обаче вече са се отказали да я използват. Причината е, че те плащат патентен данък, а от друга страна трябва да внасят средства като самоосигоряващи се лица, което ги затруднява финансова. Излиза на практика, че парите, които печелят не могат да покрият направените от тях разходи.

В рамките на проекта бе подета и инициативата за обяваването на Странджа за биосферен парк. Това стана на международен семинар, който се проведе в Царево с участието на 70 представители на различни институции, свързани със Странджа. Резултатът ще стане ясен през септември.Andi

Хората се обучиха да презентират продуктите, които предлагат, да включат и гостите си в майсторенето на зелник например. Деца от региона за първи път се качиха на кораб с познавателна цел.

"Хората се нуждаят от допълнителни доходи и разбраха, че могат да ги получат като използват природата устойчиво", каза Бьорн Арне Нес. Той също участва в практическите обучения в Странджа. На финала на проекта днес той получи подарък - гайда от представителите на БФБ с пожелание да се научи да свири. Директорът на парк "Странджа" - Стефан Златаров го покани още другия месец да покаже наученото в рамките на "Фестивал на зелениката".