Zlatanov2

Zlatanov2

От Ермитажа пращат снимки на находки от Анхиало

на кмета на морската община Петър Златанов.

Още през далечната 1829 година започва износът на културно-исторически ценности от българското Черноморие. Износът продължава и през Руско-Турската освободителна война. Днес няма информация, какво е изнесето от родното ни крайбрежие. Плахи опити да посочат някои от изнесените паметници правят през 80-те години на миналия век учени като Живка Въжарова, Мария Тодорова и други. Българската държава не е успяла да приведе в известност, къде се намират не само тези паметници, а и отнесените напоследък.

Писмото на кмета Петър Златанов е адресирано до Проф. Пиотровский - ръководител на музея в руския град. Според информацията във фондовете на музея в Петербург има мраморни орнаменти, монети и каремака от Анхиало, Несебър, Созопол, Ямбол, Айтос и вероятно от цялото Черноморско крайбрежие.

На екипа, който написа "Поморие: древност и съвремие" са известни десетки паметници от Анхиало, които се намират в Санкт-Петербург. Поне десет от тях си заслужава да бъдат показани в изданието. Придобиването на техните фотоизображения е предпоставка и за изложба "Анхиало в колекциите на Ермитажа".