Отбелязват 35 години от смъртта на Реджеб Кюпчю

"Реджеб Кюпчю". Във връзка с честването в Бургас ще пристигне семейството на поета от Истанбул – съпругата Джемиле, синът Ердинч и снахата Емел Кюпчю.  Поводът ще бъде уважен и лично от големия приятел на семейство Кюпчю - Недялко Йорданов (на снимката). Покани са изпратени до Генералното консулство на РТурция в Бургас, до областния управител Константин Гребенаров, до кмета Димитър Николов. Очаква се да пристигнат представители на културните сдружения в София, Кърджали, Русе, Разград, Шумен, както и от чужбина  - от Турция и Гърция.  На голяма почит ще се радват поетите, които познават лично и са творили съвместно с Реджеб Кюпчю.

 

 

В програмата ще участват ученици от ОУ "Реджеб Кюпчю" в село Топчийско, община Руен и артисти от Разградския театър.

От 18.30 часа, преди началото на спектакъла, пред гостите ще бъде представена книгата "Приятели мои, да тръгнем" на Реджеб Кюпчю.

"Нашият век се очертава да бъде век на свободна конкуренция и взаимодействие на идеите и ценностите, съжителството и взаимното проникване на културите, свят, изграден върху принципите на икономическата и социалната справедливост и етническа толерантност.

Растящото внимание към културната интеграция и междуетническата толерантност се корени в потребността от съжителството и взаимодействието между етнокултурните общности в нашето общество, както и в търсенето на институционални и граждански форми за общонационално мислене и дейност.

За нас междукултурният диалог символизира обединението, стремежа към толерантност и разбирателство.

Инициативи като нашата допринасят за популяризирането и съхраняването на различните култури, за тя хното обогатяване и развитие. Те обединяват хората в търсенето на духовното, в желанието да се изгражда един по-добър и обединен свят. Уверена съм, че тази вечер не е просто културна проява. Тя е протегната ръка към всички и сърдечно желание за взаимност, сроденост и близост. За отбелязване на повода с основание сме избрали за послание изкуството, най-сигурният и вечен мост между хората и модел за истински човешки отношения.

Ние високо ценим житейския и творчески път на Реджеб Кюпчю, който се вписа ярко в богатата и авторитена бургаска литературна традиция, а неговото творчество е съществен принос в българския национален литературен процес.

Да! Ние имаме много поети, но само една легенда – Реджеб  Кюпчю.

Поклон пред паметта му!", се казва в отвореното писмо на председател на УС на ТКЦ "Реджеб Кюпчю" - Бургас Мюджеля Билял.

 

Снимка Етелка Пирева