Отказват доброволен труд в кучкарника във Варна на организации за защита на животните да полагат доброволен и безплатен труд в грижата за четириногите. Помощта била в разрез с правилата в кучкарника и няма кой да поеме отговорност при злоупотреба, обясниха те. Защитниците на животни и администрация кръстосаха шпаги по време на приемна на председателя на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов.

 

Кучкарникът е животновъден обект, където не може да се влиза безконтролно. В рамките на работното време осигуряваме достъп на граждани, обясни Радев в отговор на исканията на различните организации да се посещават приемника по всяко време. Не мога да бъда сигурен в добронамереността на всички, които решат да носят храна за кучетата, каза той и поясни, че тя се осигурява чрез обществена поръчка от лицензиран производител. Природозащитниците обаче настояваха, че и те могат да доставят пакетирана храна със сертификат. 

Варна бе първият град в България, който сключи договор с природозащитни организации за кастрацията на четириногите. От няколко години обаче, общината не иска да си сътрудничи с нас, дори не приема дарения, оплака се Маргарита Атанасова от Дружеството за защита на животните. Тя обвини администрацията, че средствата за кучкарника отиват за предимно за заплати, щатът е раздут в сравнение с приемниците в Добрич, Шумен и Русе, клетките на животните са мръсни, а медицинските грижи под всякаква критика. Мнението е подкрепяно и от над 8000 души в социалната мрежа "Фейсбук", където са пуснати клипчета за отношението към кучетата, заснети нелегално. 

Не съм сигурен в чистотата на намеренията, които някои организации заявяват. Не е ясно как те ще осигурят средства, които да стигнат до общинския приют без злоупотреби, коментира Бакалов. По думите му, природозащитниците нямат основания да се съмняват в усилията на общината да обезпечи дейността на кучкарника. Вместо да се месят в работата там, Бакалов предложи неправителствените организации да потърсят начин да създадат частен приют.

На финала на срещата, председателят на Общинския съвет се опита да смекчи тона между двете страни. Войната не ражда нищо добро, опитайте с градивен подход, посъветва Апостолов.

 

 

Днес+