Откриха църква в село с 17 жители

За откриването на новата църква днес то събра много гости. Толкова много хора се събират само веднъж в годината, когато се чества празника на селото край параклиса "Св. Петка".

 

 

Село Кондолово има дълголетна история. Основано е от жители на средновековната крепост Урдовиза, днешен Китен. Хората, населявали някога тези места, били подгонени от лазите -морски пирати, и потърсили спасение сред вековните дъбови и букови гори на Странджа. На това невероятно място основали село Мързево, преименувано по-късно на Кондолово.

През ХVІІІ в. чума поразила селото и то било почти обезлюдено. И до днес песните от този край разказват за тежката съдба на хората, загубили близки, и как страшната болест отнела любовта на момци и девойки. Оцелелите от чумата няколко години по-късно се изселили в Русия, но скоро след това повечето се завърнали в Кондолово , за да започнат живота си отначало. По време на Илинденско -Преображенското въстание ново бедствие сполетяло селото - пожар унищожил много от къщите. Мястото обаче силно привличало хората и скоро след това животът в него отново закипял с пълна сила.

Най-голямата забележителност на Кондолово била старата църква "Св. Георги", строена още през 1875 г. Всички в селото я помнят. Помнят и как през 70-те години била разрушена като „грозяща сграда”. Всичко станало много бързо. Дошли два багера и я съборили. Местните хора разказват за баба Стана, която се опитвала да ги спре. Хората успели да спасят само камбаната. А до последния ден църквата била действаща.

И 86-годишният дядо Желязко Грудов излезе днес да види новата църква. За старата той си спомня, че била голяма, на два етажа, с много голям сайван отвън, а по хубост можела да се мери само с Костийската. Богата била и на икони, но те били разграбени.

Новият храм носи името "Св. Георги". Тя е на същото място и носи същото име.

Кондолово се слави и с лековития си въздух. Тук въздухът е толкова чист, че можеш да дишаш с пълни гърди. Кметицата на селото разказва, че когато дошла да живее в селото преди четири години, страдала от астма, но въздухът напълно я излекувал.