DSC_6259-1

DSC_6259-1

Откриват нова градина на 17-ти септември в Бургас

посрещне 130 деца. Изграждането му проключи за една година.

Общностният център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда" е най-модерното детско заведение на територията на Бургас, предлагащо едновременно социални, здравни, психологически услуги за деца, родители и учители. Той се реализира в рамките на Проекта за социално включване на Министерството на труда и социалната политика и е на обща стойност 3 470 000 лева – от тях 865 000 лева осигурени от Община Бургас, а останалите - държавно финансиране.DSC_6278-1

Проектът се изпълнява на два етапа, включващи изграждане на два отделни корпуса. Към настоящия момент готов да отвори врати и започне работа е корпус А. В деня на неговото откриване ще бъде даден старт на строителството и на втория корпус Б. Целият срок за изпълнение на проектните дейности е две години. Освен строително-монтажни дейности, в тях са заложени още закупуване на обзавеждане и оборудване и предоставяне на социални услуги.

Сградата на корпус А на общностен център "Надежда" разполага с три нива. На първото са обособени кухненски блок и складови помещения, второто разполага с две спални отделения и стаи за занимания, лекарски кабинет, зали за индивидуална и групова работа с деца и родители. На ниво три са обособени още две стаи за игра със спални към тях. Сградата разполага и с голяма тераса, подходяща за провеждане на занимания на открито. В двора на детската градина на площ от 285 кв.м. е обособена площадка, оборудвана с модерни съоръжения за игра и специална ударопоглъщаща настилка, отговаряща на всички съвременни стандарти за безопасност. Към градината има и изграден паркинг. Районът е озеленен с нова дървесна и тревиста растителност.DSC_6280-1

Новопостроеният корпус А на общностния център е на обща стойност 1.7 милиона лева. В тази сума влиза както строителството, така и цялостно обзавеждане на центъра, а на по-късен етап е предвидено и закупуване на автобус, който ще осигури превоза на деца от по-отдалечени райони.

Заниманията на децата в градината ще бъдат организирани в четири групи. От догодина, с построяването на корпус Б, ще бъдат разкрити още четири. Общностният център ще предлага индивидуална и групова работа с деца от 0 до 3 г. и от 3 до 7 г., както и с техните родители и учители. В него ще работят специалисти - психолози, социални работници, невролози, логопеди. Социалното заведение ще предлага още ранна интервенция за деца с увреждания и почасово гледане на деца.

Със спестени 300 000 лева от бюджета на обекта при проведените тръжни процедури и по настояване на кмета Димитър Николов в корпус Б е предвидено изграждане и на модерен басейн. Освен за плуване, той ще се използва и за рехабилитация на деца с двигателни увреждания.

В центъра ще бъдат разкрити 100 работни места.

По проект социалните услуги, предлагани от общностният център, ще стартират от януари догодина. Свободните работни позиции и изискванията към тях ще бъдат официално обявени на сайта на Община Бургас www.burgas.bg през октомври.

Едновременно със строителството на новия детски център в "Меден рудник", това лято Община Бургас продължи ремонтите по всички останали училища и градини в града и съставните селища. Така учебната база в общината вече е почти на 100 процента обновена. На 15 септември в обновен вид ще посрещнат децата ОДЗ N 14 "Изгрев", ОДЗ N 12 "Радост", ЦДГ 4 в село Рудник. По-добри условия ще предложат на учениците си от 15 септември и Професионалната гимназия по транспорт, ОУ "Георги Бенковски", Професионалната гимназия по туризъм, СОУ "Добри Чинтулов", СОУ "Константин Петканов". Ремонтите са осъществени както със средства на Община Бургас, така и с външно финансиране.