Откриват паметника на Петя Дубарова В програмата ще прозвучат стихотворения и песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнени от актрисата Юлияна Султанова и Ваня Костова, песни на бардовете Иван Ненков и Георги Богданов и стихотворение на бургаската поетеса Венда Райкова, посветени на Петя. Освен това ще бъдат прожектирани и кадри от българския игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров "Трампа" от 1978 г., в който участва и Петя Дубарова.

 

Средствата за изграждане на паметника на младата поетеса се осигуряват от Община Бургас.

Монументът, изобразяващ фигурата на Петя Дубарова, е изработен от бронз. Той е с височина 3.10 см. и е поставен върху 40-сантиметрова гранитна основа. Проектът е дело на бургаския скулптор Радостин Дамасков и бе избран от общо 24 проекта, взели участие в провелия се през януари национален конкурс за паметник на поетесата.

Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури с председател проф. Митко Динев като седмият участник бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ "Петко Задгорски". 10 000 граждани от страната и чужбина се включиха в интернет-гласуването, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.

Паметникът вече е монтиран, но ще може да се види една на 5 ноември при откриването.