DSC_2796

DSC_2796

Пламен Орешарски ще води листата на БСП в Бургас Нашите структури ще кажат кой ще е водачът. Предстои да бъдат направени номинациите за листата. Подредбата в нея ще бъде направена с диалог между Националния съвет и структурите по места", коментира пред Chernomorie-bg.com областният лидер на БСП Бургас - Атанас Зафиров (на втората снимка). DSC_4124По думите му, при реденето на листата ще бъде водещ принципа на обновление и приемственост. "Ще се съобразим с общественото настроение да има нови лица, но ще запазим и утвърдените, и авторитетни личности, които могат да бъдат полезни с парламентарния си и управленски опит", уточни Зафиров.

На въпроса дали той ще бъде сред номинираните в листата на партията за предстоящия парламентарен вот отговори така: "Никога не съм бягал от отговорност и ще се стремя да бъда полезен на своята партия и на обществено, там където се прецени, че мога да бъда полезен", отговори областният лидер на столетницата в Бургас.
"Едно да е ясно, следващото управление ще завари една разграбена и упостена държава с принизени институции и тежки социално-икономически проблеми. Ето, защо всякакви експерименти и заигравки с хора, които не са наясно със себе си и своята мотивация за участие в обществено-политическия живот, могат да бъдат опасни", смята Атанас Зафиров. По думите му, всички сигнали, които дава партията и мъдрия държавнически опит на лидера й Сергей Станишев говорят обратното, че в партията и в частност в ръководните й лица има ясно изразен стремеж към консулидация и поставяне на обществените нужди над личните стремежи. "Ще настоявам и изисквам такъв подход и от страна на местните и партийни ръководства", допълни Зафиров.
В момента "Коалиция за България" (БСП и коалиционните й партньори) имат 40 депутати в Народното събрание. Двама от тях са избрани от Бургас - Пламен Орешарски и Пенко Атанасов.
"В следващия парламент ще имаме достатъчно депутати, за да реализираме управленските ни проекти и заявения курс за радикална лява промяна и връщане държавата на гражданите.
Всъщото време ясно и категорично заявих, че в тази обстановка никоя партия не трябва да се нагърбва сама с управлението на страната. Нужен е диалог, в това число и с гражданското общество, с едно изключение - ГЕРБ. През последните три години и половина имахме еднозначно политическо поведение спрямо нашия опонент в лицето на ГЕРБ и спрямо характера на това управление. Много от нещата, за които предупреждавахме нямаха достатъчно чуваемост в обществото и се стовариха със страшна сила върху българските граждани", каза Атанас Зафиров.
"Няма разумен сценарий, който би изключил най-голямата и демократична партия БСП извън управлението на страната. За всичко останало думата ще имат гражданите. Едно е ясно, следващия премиер няма да се казва Бойко Борисов", допълни областният лидер на червените в Бургас.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова