uchilishte_2010

uchilishte_2010

Плетат мрежи и ваят грънци за гостите на МФФ

в залите на музея е подредена сборна изложбата "Пролетно-летни обреди от Бургаския регион", която включва: "Нестинарството" от село Българи – живо културно наследство на ЮНЕСКО, "Еньовата буля" от село Факия и "Пеперуда" от село Люляково.

На 22 август от 14 часа ще бъдат открити две авторски изложби.

Художничката — приложничка Бонка Кънчева гостува с изложба "Приказни гайтани", събрала в едно колекция от пана, изпълнени в традиционната техника с цветни гайтани, кукерски маски и други тъкани. Бонка Кънчева е член на фондация "Български майстор". Нейни изложби са показвани в етнографския комплекс "Етъра", Габрово, в Националния дворец на културата и на занаятчийски изложения в Унгария , Словакия и др. Ще бъдат демонстрирани техники за изработване на оригинални български декорации с гайтани.

Даниела Войнова, която от няколко години показва свои творби в двора на музея, ще илюстрира уменията си да претворява мотиви от  националната традиция върху кожа.

Традиционни български занаяти ще демонстрират майсторите: Евгений Русев – медникарство, Анести Савов – рибарски мрежи, Даниел Орлов – керамика, Станко Киров – кошничарство.