Победители във фотоконкурс ще снимат бургаските езера по повод 30-годишнината от обявяването му за защитена територия.

Вече 11 години това езеро край Бургас, известно с птиците, солта, лечебната кал и лугата е поддържан резерват и е изключително привлекателно място за много хора от различни страни.

 

В конкурса участваха 53 снимки, които се състезаваха за наградата - участие в специален фототур из Бургаските езера. На финала бяха избрани трима, които ще се включат в обиколката на езерата Вая, Атанасовско и водоемите от комплекса Мандра – Пода. Това са Жечо Планински, Диди Андреева и Димитър Градинаров.

Първото място във фотоконкурса "Атанасовско езеро – хората, птиците, солта" грабна с две снимки Жечо Планински. Фотографиите му на малката черноглава чайка – един от най-характерните обитатели на естествената лагуна и снимката със заглавие "Сол" - с която е много известно Атанасовско езеро бяха отличени от журито с първа награда. Второто място е заето също от две снимки на Диди Андреева, която е запечатала другата красота на езерото. Авторката е дала имена на своите фотографии победители в конкурса – "Криволичещите пътища на солта" и "Пътека към града". Те впечатлиха журито с особения поглед на твореца към природните дадености на езерото и сътвореното от човека в него. На трето място бе отличена снимката на Димитър Градинаров с името "Сърф", изобразяваща радостта на хората от съприкосновението с лечебната кал на Атанасовско езеро. Това е снимка на участници в природозащитна младежка бригада "Атанасовско езеро", организирана от БДЗП по време на строежа на изкуствени острови за рибарки в самата свъхсолена лагуна.

Всички наградени снимки вече красят страниците на календар за 2011 година на Българско дружество за защита на птиците, който се издава по проект "Живот за Бургаските езера" към програма "LIFE+" на ЕС.

Специална изложба със снимките участвали във фотоконкурса ще бъде открита в Бургас.  По време на изложбата ще бъде избрана и фотографията на публиката, чийто автор ще бъде отличен със специална награда.

Организатори на фотоконкурса са Българско дружество за защита на птиците, Българска Фондация  Биоразнообразие и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас.