IMG_4940-1

IMG_4940-1

Почетна рота посреща президента в Созопол. Дянков става почетен гражданин на града

"Св. св. Кирил и Методий", където Плевнелиев ще се поклони пред мощите на свети Йоан Кръстител.

Преди близо една година в качеството му на кандидат за президент това бе първата му спирка по време на визитата му в града. Сега той идва за първи път в Созопол след встъпването му в длъжност.

Първият мъж на републиката ще разгледа разкопките на крепостната стена и ще се запознае с най- новите открития на археологическия обект, който се намира в близост до църквата "Св. св. Кирил и Методий". Разходката му ще продължи по алеята на Южната крепостна стена и музея на фондация "Созопол", където ще се запознае с последните проекти, по които работи фондацията и ще разгледа музея.
В 18.00 часа официално ще бъде открит най-новия символ на града - автентична рибарска гребна лодка тип "аламана". Президентът и придружаващите го лица ще присъстват на водосвет и ритуал по откриване на аламаната, чийто монтаж в градинката до църквата "Св. св. Кирил и Методий "започна .
Програмата за празниците на Созопол продължава с откриване на една изключителна изложба на монети, която ще бъде открита в Археологическия музей. Президентът ще присъства на откриването й и ще разгледа най- богатата колекция от монети по Черноморието, сечени за първи път по българските земи.
Празникът ще завърши с концерт, на който официално ще бъде връчено званието "Почетен гражданин на Созопол" на Симеон Дянков.