Ritual

Ritual

Почетоха паметта на загиналите моряци

Мемориалния комплекс във военноморска база Бургас се проведе военен ритуал и панихида в памет на всички загинали военни моряци. В своето слово командирът на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев напомни за събитията, довели до гибелта на 12 -те военноморски миньори, загинали на 5-ти декември 1916 година в района на село Свети Никола (днес град Черноморец) при обезвреждане на морска мина, на 15 -те военни моряка от торпедоносеца „Смели” загинали на 19 май 1943 година на нос Акин, на 7 - те военни моряка от торпедоносеца "Дръзки", загинали на 15 октомври 1942 година и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, загинал, спасявайки кораба от пожар и своите другари на 9 декември 1973 година. Комодор Петев подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина. Заупокойна молитва и панихида отслужи ставрофорен иконом Борис Беров от Бургас.

Гости на събитието бяха заместник-кмета на община Бургас - доктор Лорис Мануелян, близки и роднини на загиналите. Бяха поднесени венци и цветя и от името на областния управител Константин Гребенаров, кмета на община Бургас – Димитър Николов, от командира на военноморска база Бургас – комодор Митко Петев, от военнослужещите и близките на загиналите моряци Дишо Дишев от Варна и старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол.

Под звуците на корабна сирена от катер от състава на военноморска база Бургас във водата бе спуснат венец и цветя  в знак на преклонение към загиналите моряци на 19 май 1943 година от торпедоносеца "Смели" пред  нос Акин в град Черноморец.

Близките на загиналите военни моряци за пореден път благодариха на командването на военноморска база "Бургас" за това, че тези достойни мъже които са загинали при изпълнение на служебния си дълг, не са и никога няма да бъдат забравени.