DSC_2680

DSC_2680

Подземни тунели стават атракцион за туристи Той представлява интерактивен атракцион изцяло под земята на парка, чиято централна част – под и около Казиното е осеяна с подземни тунели. Те са изградени през 60-те години на миналия век, за да служат за бомбоубежища.DSC_2666 "Желанието ни е общината да получи във владение тази собственост и да осигури двойното й предназначение – в случай на нужда атракционът отново може да стане скривалище", каза кметът Димитър Николов. Той допълни, че вече е проучил мнението на експертите на ЕС, които са го уверили, че проектът е интересен и заслужава финансиране.

Входът към бомбоубежищата се намира до фонтана зад лятната естрада "Охлюва" и е заварен, за да не влизат вътре наркомани и скитници. Сега скривалищата са влажни, тъмни, обитавани от паяци и подземни насекоми. Те са общо 12, свързани помежду си със 17 коридора и 4 изхода. Общата им площ е 3180 кв. м.
По проект подземният град, който ще бъде изграден в тях, предвижда създаване на 10 галерии и ретро-кафене. Още на входа подземният град ще посреща посетителите със светлинни и звукови ефекти и интерактивни фигури – принцове и чудовища, рицари и разбойници. В първата галерия, която ще носи името "Морско дъно" ще има русалки, морски чудовища, посетителите ще чуват страшен тътен като от морско дъно. Атракциите са механични, холограмни, светлинни и звукови.
Втората галерия е потънал старинен кораб – с множество скрити съкровища, тайни дневници на капитана, с моряци, които излизат при допир на определени места.
Третата галерия пресъздава старинните бургаски площади – с улични музиканти, кафенета, фенери, малки улички с калдъръми, саксии с вълшебни цветя. Там ще има и сцена с възможности за камерни представления.
В галерия "Оракул" всеки ще може да въведе име и рождена дата и да научи интересни неща за себе си – какъв е бил в миналия си живот, какво му се е случвало или какво ще му се случи занапред. Мистичните сцени ще се редуват с "Енциклопедия Бургас" – при допир на интерактивните стени се обобщават останалите галерии или излизат интересни факти от историята на града.
В проекта са предвидени още галерия "Тъмно", галерия "Празна стая". Лабиринтът ще завършва с ретро-кафенето, което ще пресъздава старинната атмосфера съчетана с интерактивни стени, на които ще се появяват известни бургаски личности – Калоянчев, Апостол Карамитев, Петьо Пандира, Петя Дубарова.
След като изгледа презентацията, министър Цветанов заяви, че до месец-месец и половина Община Бургас ще получи бомбоубежищата, които са собственост на управляваното от него министерство.