Показват ценен порцелан от Севър и Майсен в "Нощта на музеите"

и късен класицизъм. Във витрините са подредени истиниски произведения на изкуството - часовник със свещници, часовник "Гроздоберачката", правен в ателие край Париж. Сред най-ценните предмети е сребърна колесница. За нея се знае със сигурност, че е правена през 1808 година във Виена по времето на Наполеон преди да се сроди с австрийския император.

Колекцията се обогатява от комплекс сервиз от порцелан от Севър от XVIII - XIX век, оценяван на 100 000 британски лири. Такива са изключителна рядкост в колекционерските колекции. Затова е неслучаен факта, че към него са проявили интерес руски богаташи и са поискали да го купят. "Тези експонати не се продават. Те са собственост на музея", обясни директорката Цоня Дражева. Сервизът съдържа пълната серия от чаши и чинийки за кафе, захарница и кана изработени в традициите на китайския порцелан.

В експозицията е включен и комплект порцелан от Майсен, захарница в стил "Рококо", рисувано стъкло от Бохемия, Чехия и други.

Ценните предмети попадат в музея след като е разбит контрабанден канал за трафик на антики от Франция, Германия, Северна Италия през България за Турция и Арабските емирства, където са едни от най-богатите колекционери в света. След успешна акция на Митницата каналът е разбит преди няколко години и конфискуваните предмети са предадани на музея. Едва сега обаче те ке показват всички след реставрация на някои от тях.

В "Нощта на музеите" тази вечер освен експозицията в Историческия музей, посетителите ще могат да се включат и в седянката в Етнографския музей, да видят инукалната златна колесница от село Караново, Новозагорско и богатата колекция от минерали в Природо-научния музей, както и изложбата с фотографии от Южното Черноморие на Татаня Стефанова-Байкушева.

Входът за музеите тази вечер е свободен. Те ще работят от 17.00 до 24.00 часа. Бургаските музеи се включват за 6 път в инициативата.