МВР министърът (вдясно) участва в общественото обсъждане в Бургас. Снимки Лина Главинова

МВР министърът (вдясно) участва в общественото обсъждане в Бургас. Снимки Лина Главинова

Полярни мнения се чуха от участниците в общественото обсъждане на трите нови законопроекта - Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства, организирано от бургаските дупатите от ГЕРБ. В обсъждането участваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и зам.-министъра на транспорта Ангел Попов, както и представители на неправителствени организации и бранша.

"Десет години се боря за по-безопасни улици за нашите деца и няма да се откажа. Този закон не струва. Да спрем с това високомерие", призова Диана Русинова експерт по транспорт. Емоционалното й изказване предизвика реакцията на депутата от ГЕРБ Иван Вълков, който призова участниците в срещата за по-малко емоции и повече експертност.

Според Иван Гюлев от Община Бургас, трябва в новия Закон за движение по пътищата да се регламентира, когато пътят се пресича от велоалея кой е с предимство.

"Имам чувството, че чета стария Закон за движение по пътищата. Очаквах повече анализ. Проектът допуска компромиси", заяви Михаил Попов от сдружение "Безопасни улици от Валя". Според него, със сегашният си състав Пътна полиция не може да гарантира качествен контрол по пътищата.

Според Тошко Янков, собственик на серзив за техническо обслужване на моторни превозни средства, трябва да се регламентира дейността на серзивите. "Много по-удачно ще е всеки сервиз да може да извършва определена дейност, според възможностите си. Също така да се отнема лиценза на тези сервизи, които продават части втора употреба", заяви Янков.

Мненията, които бяха споделени на срещата ще бъдат обобщени и взети под внимание преди окончателния вариант на законопроектите. "След това ще направим ново обществено обсъждане", обеща министър Радев.

Галерия