DSC_4006

DSC_4006

Потърпевшите от взрива в трансформатора: Не търсете сензации на наш гръб

Никой няма да забрави ужаса, който преживяхме. Това каза Даниела Ганева домоуправител в блока, в който се взриви трафопоста. Инцидентът стана в жилищна сграда на улица "Хан Крум" в Бургас.

DSC_4004 За щастие пострадали няма. Взривната вълна събори плочата на апартаментите от първия етаж, изкърти врати, прозорци, унищожи два магазина на партера и остави хората без жилища. Десет човека са настанени в хотел, където снощи прекараха първата нощ извън домовете си. Хората споделиха, че нямат оплаквания от хотела, от обслужването и храната.

"Нямаме възражения по съставения констативен протокол. Сега чакаме общината да изготви проекта за укрепване на сградата. Вече от EVN ще решават коя ще е фирмата, която ще извърши ремонтните дейности по сградата. В момента никой не мисли за размера на щетите. Първо сградата да се укрепи, след това ще се прави другото. Пари ще се намерят. Ако нещата вървят така, както досега, до Нова година ще стане", смята Даниела Ганева. Тя и съседите й, които пострадаха при взрива вчера настояват да се изнесат трафопостовете извън жилищните сгради. Общият им брой в Бургас е 39. Злополучният се намира в гаражите на блока. Трансформаторът в него е съвсем нов и при първоначалния оглед е установено, че цялостта му не е нарушена. DSC_4028От фирмата производите също настояват да разберат, каква е причината за взрива. Ако се окаже, че има фабричен дефект, трябва да се проверят и останалите, произведени досега трансформатори.

Основната версия, по която се работи е за авария, която е предизвикала повишаване на температурата в трафопоста. Получило се е тлеене, при което е паднал предпазителят и искра е причинила запалването и взрива.

"Каквито и да са причините, EVN трябва да възстанови щетите, защото трафопоста се намира в тяхна собственост", категоричен е кметът на община Бургас Димитър Николов. Той и тази сутрин беше на мястото на инцидента, за да се срещне с пострадалите и да види как върви разследването на случая.

Злополучният трансфоорматор бе изваден и качен на машина, за да бъде транспортиран и да може да се направят допълнителни изследвания. Специалисти от EVN - Австрия също бяха на място, за да проведат собствено разследване. Дружеството прави свое паралелно разследване на случая с две комисии, едната от български, другата от австрийски специалисти.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова