DSC_4626

DSC_4626

Повечето плажове без атракциони това лято

Константин Гребенаров. Проверени са 11 плажа. Проверяващите, сред които експерти от Областна администрация, Морска администрация, Български червен кръст, Регионална инспекция по околна среда и води, Регионална здравна инспекция, представители на полицията и общинските администрации, провериха дали наемателите им спазват клаузите по сключените договори за наем и разпоредбите в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В част от проверките се включи и лично Областният управител Константин Гребенаров.

Сред проверените плажни ивици са "Обзор – юг", "Река Вая", "Несебър – Стар град", "Несебър – изток" в Община Несебър; "Поморие-централен", община Поморие; "Бургас – Север", община Бургас; "Младост-ММЦ", община Приморско; "Малък плаж Лозенец", "Царево – Василико", "Устие на река Велека", "Резово" в община Царево. След преглеждане на документацията и оглед на плажната ивица на всеки от тези плажове комисията е установила, че няма съществени нарушения. На ивиците се подържа необходимата хигиена, почистването се извършва всеки ден както ръчно, така и машинно, наемателите са се погрижили и за обезпаразитяването. Осигурени са медицински лица.

За разлика от предни години, когато основно оплакванията бяха свързани с липса на зони свободни от чадъри и шезлонги, през настоящата година такива нарушения не са констатирани. Достъпът до всички ивици е безпрепядствен за гражданите, а необходимите 50 %  свободна зона са осигурени.

При по-голямата част от плажовете е констатирано, че няма да предлагат водно-атракционни услуги през настоящата година. Там където ще се предлагат текат съгласувателни процедури с Морска администрация.

На всички проверени плажни ивици има назначени спасители, които да се грижат за безопасността и сигурността на плажуващите. Не навсякъде обаче броят им отговаря на предвидения в наредбата. Именно това е и едно от предписанията, които комисията даде за отстраняване.

От Областна администрация Бургас се надяват с периодичните проверки, които извършват да осигурят на жителите и гостите на областта един спокоен и безпроблемен летен сезон. От администрацията на губернатора апелират всички избрали на плажуват на неохраняеми плажове да бъдат изключително внимателни и да спазват правилата за безопасност.