От сдружение Православен зов излязоха с декларация срещу решението на Светия синод по отношение списъка с епископи, които могат да участват в изборите за Сливенски митрополит. Снимка Авторът

От сдружение Православен зов излязоха с декларация срещу решението на Светия синод по отношение списъка с епископи, които могат да участват в изборите за Сливенски митрополит. Снимка Авторът

"Нарушена е правдата. Като миряни щяхме да се съгласим, ако бяха ни дали едно или друго доказателство. Ние искаме нещата да си останат, както са били досега - простички. Ако има нередности, нека минат през църковен съд и да докажат, какво е нарушил Агатополския епископ Йеротей. Не може да се ползват мистични обвинения и той да не бъде включен в списъка с достоизбираеми епископи за изборите за Сливенски митрополит", това заяви Ангел Куцаров - член на сдружение "Православен зов" на нарочна пресконференция.

Повод за нея стана решение на Светия синод от 22-ри април, с което в списъка с достоизбираеми епископи не бяха включени четирима от претендентите за Сливенски митрополит, двама от които са Агатополския епископ Йеротей и Константийски епископ Михаил. Те бяха избрани от епархийските избиратели на изборите, които се проведоха на 18-ти февруари и след това касирани от Синода на базата на една жалба и доклад, които и до днес не са официализирани от Синода.

Агатополският епископ Йеротей не е в списъка с кандидати за Сливенски митрополит

От сдружение "Православен зов" излязоха с нарочна декларация срещу решението на Синода да не включва Аготополския епископ Йеротей в списъка с достоизбираеми епископи, които ще участват във вота за Сливенски митрополит, насрочен за 19-ти май в Сливен. Декларацията им е насочена към членовете на Светия синод и бе оповестена пред медиите.

В нея от сдружението задават и въпроси към членовете на Синода: 

1. Как така и откъде-накъде два месеца, след като бе касиран първия избор за Сливенски митрополит, новият списък с кандидати е редуциран от десетима на шестима епископи?

2. Какво наложи промяна в списъка, от който са извадени четирима от достоизбираемите допреди два месеца епископи, а именно – Агатополски епископ Йеротей, Константийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп и Смоленски епископ Висарион?

3. Какви са причините за тази корекция на списъка и по какви критерии е съставен той със сегашните кандидати?

"Първите избори, които се проведоха на 18-ти февруари и бяха организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по уставен и каноничен начин, както самият той обяви, бяха касирани на базата на един донос. Подкрепата за Агатополския епископ Йеротей явно не се харесва на мнозина от митрополитите в Светия синод. Митрополит Йоан е този, който забърка цялата каша", заяви председателят на сдружението Атанас Орачев. От "Православен зов" настояват Синода да преразгледа решението си и даде възможност на Агатополския епископ Йеротей да участва в изборите.

"В Сливенската епархия обожават епископ Йеротей. Много хора се присъединиха към църквата благодарение на него. Не му прави чест на дядо Йоан това, което направи. Той обяви проведените от него избори за уставни, след което се отрече от думите си", допълни Тодор Тодоров.

Според членовете на "Православен зов" апетитите към имотите на Сливенската митрополия са в основата на слуващото се за избор на нов митрополит. "В Поморие няма хотели, няма лъскави коли. Какво ще дойде, не ни е ясно? Сигурно ще експлоатират църковните имоти по бизнес модел. Ние не искаме това. Искаме си нещата да бъдат по начина, по който са сега. Влязъл съм в църквата да видя истината. Епископ Йеротей ме подстрига за иподякон. През цялото това време ние стояхме, молихме се, изгавриха се с нас. Много е трудно сега да бъдат удържани хората", допълни Ангел Куцаров.

Тодор Тодоров припомни, че изборът на Сливенски митрополит е важен и заради това, че той ще бъде глас за бъдещия патриарх. Изборите за патриарх, който ще наследи блаженопочившия Неофит са насрочени за юни. До тогава трябва да бъде избран митрополита на Сливенската епархия.

От "Православен зов" обявиха, че може да има нова Великденска акция. от 1860 г. Великденската акция е предварително замислена от цариградските църковни дейци и е отговор на неотстъпчивата позиция към българските искания, записани в прошенията на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски. Одобрението на обикновените българи е ясно изразено, още на 11 май с. г. с въодушевление се приема в 30 града за духовен глава Иларион Макариополски. Той поема риск като ръководител на народната борба против фанариотите, вследствие на което е подложен на много изпитания.  Извикан пред партиарха да отговаря за 3 април, той заявява: “Българският народ е твърде недоволен от Великата църква, задето на взема под внимание желанията му".

Целият текст на декларацията на сдружение "Православен зов" може да прочетете по-долу.

ДО
СВЕТИЯ СИНОД
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ
на сдружение „Православен зов“

 

Ваши Високопреосвещенства,

учудени сме от взетото от Вас решение относно списъка с достоизбираеми епископи във връзка с предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, които ще се проведат на 19-ти май в Сливен. „Учудени“ е възможно най-меката оценка на стореното от вас и е продиктувано от неразбирането на долуизброените факти, които оформяме и в следннте въпроси:

1. Как така и откъде-накъде два месеца, след като бе касиран първия избор за Сливенски митрополит, новият списък с кандидати е редуциран от десетима на шестима епископи?

2. Какво наложи промяна в списъка, от който са извадени четирима от достоизбираемите допреди два месеца епископи, а именно – Агатополски епископ Йеротей, Константийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп и Смоленски епископ Висарион?

3. Какви са причините за тази корекция на списъка и по какви критерии е съставен той със сегашните кандидати?

Та нали всички тези епископи, според Вас, членовете на Светия синод, отговарят на определени качества, след като са били хиротонисани (ръкопожени) през годините!

Та нали всички те са били определяни за достоизбирамеми и са били включвани от вас в предишни списъци с кандидати за митрополити!

Защо и откъде-накъде сега ви изключихте от списъка тъкмо Агатополския епископ Йеротей и Константийския епископ Михаил, които бяха избрани съобразно Устава на Българската Православна църква на двата тура на епархийските избори в Сливенска митролия, които се проведоха на 18-ти февруари 2024 г.?

Тези избори бяха организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан (наместник на овдовялата Сливенска епархия) и тогава епархийските избиратели, които са 42-ма миряни и свещеници, подкрепиха с 26 гласа „за“ Агатополския епископ Йеротей на първия тур и с 22 гласа „за“ Константийски епископ Михаил на втория тур.

Длъжни сме да ви припомним, че още преди два месеца, след касирането на изборите от страна на Светия синод на базата на една скалъпена жалба-донос и доклад, които и до днес не са оповестени публично, се изказваше предположението, че случващото се е, заради Знеполския епископ Арсений – викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай. Той показателно и на двата тура на изборите успя да събере един и същи брой гласове, а именно 17.

Нели сега решението на Светия синод ясно откроява желанието на част от членовете на Синода за Сливенски митрополит да бъде наложен именно Знеполския епископ Арсений!

Длъжни сме да ви припомним също така, че не за първи път в съвременната история на Българската Православна църква се касират избори за митрополит! За първи път обаче това става толкова грубо, като тотално се погазва гласа на клириците и миряните, които ясно бяха изразили своето желание начело на Сливенската митрополия да застане Агатополския епископ Йеротей!

Настоящият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан е избран за владика след касиране на изборите през 2013 година. Тогава Светият синод взима предвид жалбите и подписката на миряните от тази епархия, които са настоявали за касиране на вота. На изборите тогавашния игумен на Бачковския манастир Борис е получил 17 гласа, а епископ Игнатий – 16 гласа. Въпреки че срещу тях е имало жалби със събрани подписи, те са били включени във втория списък с достоизбираеми епископи заедно с тогавашните Крупнишкия епископ Инокентий, Месемврийския Иаков, Тивериополския Тихон, Стобийския Наум, Знеполския Йоан, Величкия Сионий, Драговитийския Даниил, Траянополския Киприян, Браницкия Григорий, Главиницкия Йоан и Мелнишкия Серафим. На практика включени веднъж в списъка двамата кандидати, заради които е касиран вота, получават втори шанс да бъдат сред избраните. Това не се случва, но не им е отнето правото да участват повторно в избора.

Тогава за Варненски и Великопреславски митрополит е избран Йоан. Сега – 11 години по-късно. на същия този Варненски и Великопреславски митрополит Йоан се пада задачата да проведе избора за нов Сливенски митрополит. Епархийските избиратели отправяха своята надежда към разума и честта на митрополита, който в края на гласуването на 18-ти февруари обяви, че е провел канонични и уставни избори.

Видно е, че сливенските епархийски изиратели останаха излъгани и се чудим как сега митрополит Йоан ще обясни действията на Синода, част от който е и самият той?

Нима пак и за пореден път вие, нашите архиереи, няма да обявите причината и мотивите за така съставения списък с кандидати за Сливенски митрополит! Това ви намерение става ясно от отговора на зададен журналистически въпрос на Старозагорския митрополит Киприан: „Как е гласувано за състава на списъка с епископи?“, на който говорителят на Светия синод заяви: „Това си остава вътре в Светия синод.

През тези два месеца миряните и епархийските избиратели от Сливенската епархия изпратиха няколко жалби, писма и подписки до Светия синод с искане да се чуе техния глас, да се спази Устава на БПЦ и да се продължи избора за Сливенски митрополит оттам, откъдето бе спрян. А именно – членовете на Синода да изберат за митрополит един от двамата епископи: Агатополски Йеротей и Константийски Михаил! Изборите обаче бяха касирани повторно и вие насрочихте нова дата за тяхното провеждане – 19-ти май. С изключение на някои митрополите, които за жалост не са мнозинство в Светия синод, никой не взе под внимание исканията на миряни и избиратели!

Въпреки това ние изразяваме надеждата, че този път Вие, митрополитите, ще разумеете фактите и ще ревизирате списъка с достоизбираеми епископи, за да включите в него и Агатополския епископ Йеротей и му дадете възможност отново да участва в избора!

Ако ли не, сме длъжни да ви припомним, че ние българите имаме стародавна традиция как да се посрещат натрапени и нежелани от миряни и клирици архииереи!

 

Атанас Орачев
председател на сдружение „Православен зов"