IMG_8051-1

IMG_8051-1

Правят канализация за 1 105 души в Равна гора на общината Панайот Рейзи по време на ритуалната първа копка.

Равна гора е едно от най-големите села в общината. То се намира на 20 км. от общинския център и на толкова от областния град. В него живеят 1 105 човека по постоянен адрес, а през последните години се наблюдава увеличение на интереса към него както от инвеститори, така и от желаещи да си закупят имот в китното созополско село. Още в първия си мандат кмета Панайот Рейзи постави като приоритет развитието и облагородяването на селата в общината, които бяха дълги години  забравени , а тяхното развитие бе спряло. Голямо значение в този мандат кметът и екипът му отдават на по- големите села в общината сред които е село Равна гора. Кметът Панайот Рейзи специално благодари на Фбщинския съвет и на общинските съветници, които винаги са подкрепяли политиката на екипа му за развитие на селата в общината.
Началото на строителството на пречиствателната станция започна с водосвет в присъствието на председателя на Общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, кметове на населени места и десетки жители на созополското село, които дойдоха в местността "Аязмото", за да станат свидетели на дългоочакваното събитие. Кметът Панайот Рейзи и кметът на с. Равна гора Георги Станев направиха първа копка и ознаменуваха началото на строителството  като счупиха бутилка шампанско за късмет, безпроблемна работа и приключване на обектите в срок.
Обектите, чието изграждане започна днес се реализират по два проекта, които община Созопол спечели преди една година. Изграждането на обектите е по проект "Пречиствателна станция за отпадъчни води в село Равна гора - община Созопол" на стойност 929 966 лева и "Изграждане и реконструкция на водоснабдителната мрежа на село Равна гора" на стойност 4 684 616 лева, за които община Созопол е сключила договори за отпускане на безвъзмездна финансова помощ с държавен фонд "Земеделие" по мярка 321 "Основни услуги на населението и икономиката в селските райони" по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.,подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
Основната цел на проекта за изграждане и оборудване на нова Пречиствателна станция за отпадни води (ПОСВ) е да се осигури пречистване на отпадъчните води в с. Равна гора в съответствие с националните и европейските стандарти за пречистване на отпадъчни води от населени места. Това ще доведе до дългосрочно разрешаване на проблемите ,свързани с пречистването на отпадъчните води, подобряване на околната среда,чрез осигуряване на адекватно третиране на замърсените води и минимизиране на риска от възникване и разпространение на болести, причинявани от тях. Като цяло изграждането на пречиствателната станция ще повиши качеството и стандарта на живот на жителите в с. Равна гора и ще намали различията с условията за живот в градска среда.
Проектът за изграждането и реконструкция на Ви К мрежа в предвижда цялостна подмяна на съществуващата водна и канализационна мрежа и изграждането на нова, изграждане на домови отклонения на всички имоти , които са в регулацията на селото и възстановяване на асфалтови настилки. Дължината на канализационната мрежа е около 2 500 м.