Правят шумоизолираща стена край Сарафово на летището "Фрапорт". Община Бургас се ангажира да изготви прединвестиционно проучване с икономическа обосновка за изграждане на шумоизолиращата стена. То ще е готово до края на април. Тогава на масата за преговори отново ще седнат същите участници, за да обсъдят вида, точното място и цената на съоръжението. Освен кмета Николов, във вчерашната дискусия участваха зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, областният управител Константин Гребенаров, народният представител Иван Вълков, директорът на Летище Бургас Георги Чипилски и негови колеги от „Фрапорт”, зам.-кметовете на община Бургас Красимир Стойчев и Костадин Марков, главният архитект Веселина Илиева, директорът на Областно пътно управление - Бургас Митко Порязов, бившият директор на летището Калин Барзов, кметският наместник в квартал Сарафово Станко Земберов, представители на ръководството на главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" /РВД/.

 

"Ние сме готови за действие. Община Бургас е готова да съфинансира изграждането на шумоизолиращата стена. Предвидили сме средства за това в проектобюджета за 2011 г.", заяви по време на срещата кметът Николов.

В отговор държавната власт и концесионерът на летището изразиха принципното си съгласие за финансово участие в проекта. Според експерти шумоизолиращата стена ще намали децибелите, достигащи до квартал Сарафово, тъй като хората там страдат най-вече от повърхностен шум, идващ от самото летище, а не от въздуха.

Димитър Николов припомни, че Община Бургас вече стартира изработването на Стратегическа карта за шума, независимо, че по Закона за защита от шума в околната среда сроковете за създаването на такава карта за Бургас са до 30 юни 2012 г. Факт са и първите реални измервания на шумовите нива в 50 точки от жилищните комплекси и кварталите на Бургас. Те показват високи стойности на шума от транспортния трафик, част от който е и шумът от летището и прелитащите самолети. При нощните замервания допустимата норма от 55 децибела е превишена в по-голямата част от набелязаните точки. Най-силен е шумът в квартал "Сарафово" и в комплекс "Изгрев".

От "Фрапорт" заявиха, че искат да изчакат данните от собствената им система за измерване на шума, която ще заработи през април. Според тях конкретни действия трябва да се предприемат след обстоен анализ на ситуацията.

Представителят на РВД изказа мнение, че сегашната мрежа от въздушни маршрути над "Летище Бургас" е оптималната и няма как те да се изместят и да се направят по-добри.

Зам.-министър Камен Кичев призова главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" да побърза с осъвременяването на нормативната база така, че да може реално и в кратки срокове да се налагат санкции на въздушните оператори, които не спазват установените трасета или самолетите им форсират двигателите си прекалено близо до града.