Празнуват Великден в българската църква в Одрин Българският Великден в Одрин се превърна в традиция през последните години. Инициативата е на съпругата на българския свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък - Мария Чъкърък и се осъществява с подкрепата на местни спонсори и на несебърската фондация "Европейски инициативи - Димитър Янков". Българската църква в Одрин "Свети Георги" стана средище на празника и тази година за всички местни и гостуващи българи в Одрин за Великден. Шарени Великденски яйца като подарък за празника получиха и много одрински деца, живеещи в квартала на българската църква "Барутлук", с пожелания за здраве и като жест на приятелство и добросъседство, независимо от етност и религия. В предверието на българската църква в Одрин бе подредена и  Великденска изложба с оригинално боядисани и рисувани яйца, празнична украса и домашни козунаци.

"Благодарни сме за подкрепата, която получаваме от България и особено за доброто ни сътрудничество с фондацията от Несебър", коментира главният организатор на празника Мария Чъкърък.

"Мария и Александър Чъкърък са големи българи и изключителни личности. Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме подобни съвместни проекти, а най-голямо удовлетворение ни носи факта, че привличаме към тези инициативи все повече деца и от България и от Турция, защото общочовешките ценности нямат религия и граници", отбеляза Пейко Янков, председател на фондация "Европейски инициативи - Димитър Янков".

През последните няколко години несебърската фондация съвместно с Общински детски комплекс Несебър и българската общност в Одрин реализираха множество инициативи по повод големите  национални празници, последната от които бе даряването на мартеници на местните жители и изложба от български мартеници в Одрин на 1 март.