Предлагат карти с намаление за ученици, които не са от Бургас и ще бъде гледано на заседанието на местния парламент утре.

"Тези ученици живеят на свободен наем в града и купуването на карта за градския транспорт на свободни цени, затруднява допълнително семейния бюджет на техните семейства. Това може да доведе до прекратяване на обучението им, а това е в противовес с политиката на държавата за средно образование", обосновават искането си съветниците от ПП ГЕРБ.

На сесията на Общински съвет-Бургас на 24 март те ще настояват и за осигуряване на финансови средства за оборудване на кабинетите в детските заведения, предназначени за работа с деца със специални образователни нужди.

В общинските детски заведения на територията на Община-Бургас съществуват 13 логопедични кабинета, които се обслужват от 10 логопеда. Тези кабинети се ползват от 243 деца, като 58 от тях са със специални образователни потребности. "При разговори с родители на деца с увреждания и със специални образователни потребности установихме, че съществуващите в ОДЗ кабинети не са добре оборудвани, не разполагат с необходимите пособия, игри и материали, съответстващи на нуждите на тези деца", коментират от ПП ГЕРБ. Част от тези пособия и материали са комплектите дидактични материали за автоматизация на звукопроизношението, като всеки комплект е на приблизителна стойност 400 лв.

"В тази връзка предлагаме председателят на Общински съвет да систематизира и предостави на общинските съветници информацията под формата на доклад, въз основа на който и съобразно финансовите възможности на общината да приемем решение за финансово осигуряване на този процес при актуализацията на Бюджет 2011 година", пишат в мотивите си съветниците.