Изданието е изцяло финансирано от Община Царево

Изданието е изцяло финансирано от Община Царево

Представят на площада в Царево книгата за Василико. Премиерата е на 2-ри септември, петък, от 17:00 часа, на Градския площад в града. Изданието на Регионалния исторически музей в Бургас "Древно Василико. Исторически и археологически проучвания" е с автор д-р Милен Николов, директор на Бургаския музей. За пръв път се излагат неизвестни факти за древната история на морския град, според които началото на обитаването от траките тук е още от VI в. пр. Хр., а от XII в. до ден днешен селището се развива без прекъсване на живота, което го прави едно от най-старите по Българското Черноморие.

В книгата се публикуват за пръв път многобройни неизвестни данни и артефакти от археологическите проучвания през 2012 г. при църквата “Успение Богородично” във Василико.

Изданието е изцяло финансирано от Община Царево.

Книгата ще бъде представена от проф. д-р Пламен Павлов, преподавател по средновековна история и по История на Византия във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Професор Павлов е водещ световен медиевист, автор на над 30 монографии и стотици студии и статии по средновековна история и култура на Балканските държави.

Ще присъства целият екип, който е участвал в създаването на книгата.

Заедно с премиерата на изданието ще бъде открита и изложбата "Царево през годините", изготвена също от Община Царево.