DSC_7752

DSC_7752

Прекратиха договора за наем на бар в резерват "Ропотамо"

на РИОСВ и РДНСК - Бургас.

"Констатирано е, че не се извършва текущ ремонт на заведението, а цялата конструкция на сградата е поднемена с нова. За това е съставен акт и той е връчен на фирмата - наемател и е издадена принудителна мярка за спиране на монтажните дейности", каза на нарочна пресконференция днес Ваня Димитрова - началник отдел "Координация на контролната дейност" към МОСВ. Договорът на наемателя е прекратен, защото е нарушен Закона за защитените територии, а той е подписан съгласно съществуващото и вече демонтирано заведение.

За това фирмата може да отнесе санкция в размер от 5 до 50 000 лева. Размерът на акта ще стане ясен до 6 месеца. Това е законовият срок, в който трябва да излезе назакателното постановление, което е наложено вече.

Договорът за наем е подписан през октомври 2012 година, но влиза в сила от 1.01.2013 година. Дотогава старият наемател е отказвал да напусне доброволно. Договорът с министерството е подписан за срок от 5 години, като всяка година наемателят трябва да плаща по 9 000 лева. Първата вноска вече е платена.

От "Венис Марина" са подали искане за ремонт на сградата и покрива на бара в резерват "Ропотамо" на 4-ти март. До миналата седмица там не са извършвани никакви дейности. Подмяната на старата постройка с новата става през почивните дни (23-24 март), когато няма дежурни служители от РИОСВ, които да обикалят из защитените територии. Министерството е сезирано за нарушението в понеделник - 25-ти март.

"От фирмата могат да обжалват решението", коментира Димитър Трошев - директор дирекция "Контрол на околната среда" към РИОСВ. От РДНСК предстои да се произнесат дали новата постройка е незаконна.

"Венис Марина" има още един договор, този път за пет лодки, с които извършва разходки по Ропотамо за туристи. Договорът също е за срок от 5 години, но наемната цена на година е 48 000 лева. От фирмата са поискали да им бъде разрешено да изведат лодките извън резервата, за да ремонтират лодките. И този договор на фирмата предстои да бъде разгледан.

Заради констатираното нарушение, директора на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев е с административна мярка "дисциплинарно наказание". "Той не е осъществил достатъчен контрол и това е последното му предупреждение", коментира Ваня Димитрова. На 25-ти и 26-ти март, когато е извършена проверката, Георгиев е платен годишен отпуск.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова