DSC_9639

DSC_9639

Превеждат на турски "Пътеводител за османска България"

Българското издание на книгата бе представено в художествената галерия "Петко Задгорски" в Бургас от неговия издател и съавтор Антони Георгиев с любезната подкрепа на Генералното консулство на Република Турция в града.

"Разгръщайки книгата читателят не може да скучае, защото културата е представена не само с текст, но и със снимки. Това е културното наследство на България. Целта на авторът е то да бъде представено в книгата, която е обърната към бъдещето", каза в началото на вечерта Джем Улусой - генерален консул на Република Турция в Бургас.DSC_9672

Мястото на премиерата не е случайно избрано. Художествената галерия на града се помещава в Синагогата. "Самият факт, че в Синагога представяме културата на османска България показва, че Бургас е един град на имигранти, един малък Бруклин на Балканите. Навремето хората са идвали тук, за да правят пари се надявам това отнова да се случва", каза авторът Антони Георгиев. Роденият в Бургас издател призна, че е срещнал трудности при откриването на някои от културните паметници, повечето от които се намират в Родопите. Такова цялостно проучване на културни паметници от времето на Османската империя у нас се прави за първи път. "Това е част от моето наследство и се надявам и вие да пропътувате тези километри, за да го видите", каза Антони Георгиев. Той вече работи по продължението на книгата. Във втората част ще бъде събрано нематериалното наследство от онова време - храна, фолклор, спорт, език, музика.