DSC_9939

DSC_9939

През уикенда почват консултации за РИК консултации за съставяне на Районната избирателна комисия. На срещата, насрочена за 11 часа на 9-ти август (събота), са поканени представители на парламентарно представените партии и коалиции и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени - коалиция "България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден" и Реформаторския блок.

Районните избирателни комисии се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително членове на ръководствата - председател, заместник-председатели и секретар.

Коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районната избирателна комисия. Членовете на ръководствата на РИК се предлагат от парламентарно представените представените партии и коалиции.

Съгласно Решение №652-НС/6.08.2014г. на Централната избирателна комисия, РИК на Втори Бургаски изборен район е с общ брой 19, включително председател, заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва:

ГЕРБ - 7 членове; "Коалиция за България" – 6 членове; ДПС – 3 членове; "Атака" - 1 член, коалиция "България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден" - 1 член  и Реформаторският блок - 1 член.