Прибират варненски бездомници заради студа в града. Всяка година със заповед на варненския кмет Кирил Йорданов се създава организация за настаняване на бездомни хора в специализирани институции в периодите на продължително застудяване, съобщават от пресцентъра на общината.

Със Заповед от 27 октомври м.г. е регламентиран редът за тази зима. Кметовете на райони и населени места имат ангажимента да регистрират обичайните места, където нощуват бездомните хора. Те, заедно с районните полицейски управления и Групата за охрана на обществения ред, организират издирване и настаняване на хората в риск в СУПЦ и Католическа църква. Безпризорните малолетни лица се насочват към Центъра за временно настаняване на безпризорни деца "Гаврош". 

През тази зима настаняването започна от месец ноември. До момента в СУПЦ са приютени 54 лица, в Католическата църква и ордена на Майка Тереза – 18 лица, а в Център за временно настаняване на безпризорни деца - 13 деца. Осигурява им се храна, отопление, при необходимост медицинска помощ от специализираните болници. В преобладаващата си част бездомниците са мъже и се препитават от клошарство.

 

 

Днес+