Primorskipark

Primorskipark

Приморски парк влиза в обществената зона на Варна

на ГЕРБ и председател на управляващата партия в местния парламент Иван Портних бе прието на днешното заседание на комисията по "Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места".
Главният архитект на Варна Петър Йорданов разясни, че целта е трите основни зони: с публични функции, с потенциал за икономическо развитие и с преобладаващ социален характер да бъдат приети на предстоящата сесия. По думите му след това в рамките на 1 година ще има възможност да бъдат определени проектите, по които ще се работи. Идеята на интегрираното планиране е да се реализират дейности, които градът не може да обезпечи сам финансово, каза още архитект Йорданов. 
Икономическата зона включва територията на Западна промишлена зона, зона "Метро", предвидения терен за интермодален терминал и новите предвидени терени с производствени функции. В Зоната с висока обществена значимост ще попаднат Максуда, Пристанище Варна, Варненското езеро и квартал "Аспарухово". Според главният архитект на общината градът трябва да стигне до морето. Територията в западната част на Острова не е натоварена с промишленост и може да се използват механизми за рехабилитацията й, а в „Аспарухово“ да се изградят атракции, добави Йорданов. Той изтъкна, че моментът с "Максуда" е бил спорен, тъй като територията в ОУП е отредена с обществен характер и оттам минава втори мост. Архитект Йорданов поясни, че не е направено предложение селищните образования да се включат към зоните за въздействие в интегрирания план, защото там жителите са по-малко, отколкото в града. В третата зона, която е с преобладаващо социален характер ще влезе голяма част от "Владислав Варненчик" и "Младост".
Интегрираният план цели постигането на комплексно, интегрирано решаване на проблемите на градската среда, усвояване на нейните географски предимства и адекватно и устойчиво използване на наличните териториални ресурси.
Общинските съветници взеха решение за определяне на зоните за въздействие в рамките на проект "Подкрепа за разработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие". Те одобриха и предложение обхватът на зоните да не бъде променян за период от 10 години след приключване на дейностите по проекта. 
Местните депутати одобриха предложение за учредяване на безсрочно и безвъзмездно право на прокарване на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура от "Св.св. Константин и Елена" АД. Те приеха и ПУП-План за водоснабдяване на местност "Орехчето", село Звездица.
Решенията предстои да бъдат утвърдени на предстоящата сесия на Общинския съвет в града.

Днес+