Hororskop2

Hororskop2

Притча за зодиакалните знаци

материалност и тромавост на Телеца не устройвали Създателя и на света се появили интелектуалците - Близнаци! Наблюдавайки ги, Творецът стигнал до извода, че въпреки бързината на ума, таланта и обаянието, нещо липсва на този знак в душевен план. И тогава създал Раците - образец на топлота, емоционалност и привързаност към дома. Естествено и у Рака имало слаби места и появяването на царственият Лъв било неизбежно. Запълнена била празнотата на щедростта, великодушието и храбростта. И тук обаче Творецът бил озадачен. Отново не могъл да стигне до съвършенство. Егоистичността и ленивостта на Лъва му дошли в повече. Умеел да управлява, но кой ще работи, след като Лъвът отредил за себе си единственото място - ръководното. И тогава се появила трудолюбивата и отговорна Дева. Аналитична и работлива. На пръв поглед изглеждало, че крайния резултат е постигнат, но за съжаление Девата не могла да избяга от пристрастеността си към детайлите и само с труд се чувствала полезна. Всеки от предходните шест знака имал своите достойнства, но сам по себе си никой не можел да достигне хармонията и равновесието. И тогава Творецът стигнал до извода, че е необходим нов знак, избран да уравновеси света. Появили се Везните - небесното мерило за добро и зло, помирители на воюващите страни. Справедливи и отсъдливи. Успокоил се Създателят. Радвал се на творенията си, но все имало едно НО... Починал си малко в дома на уравновесените и изящни Везни и се сетил, че му липсва мистерията. Създал Скорпиона, а в негово лице тайнството и загадките. Пламъкът и страстта.

Липсвало обаче пак нещо. Мислено Творецът се върнал на първият знак - огнения Овен и решил да допълни този огън, който да се различава от пролетния, с неговата неукротима енергия и от летния, горещ огън. Създал друг вид огън, излъчващ небесна топлина. Насочил го от земята към вечността. Тясната пътечка, изпълнена с топлината на този огън, била заредена с голяма доза оптимизъм и знания. На бял свят се появил Стрелецът. Но всичко това не било достатъчно. Стрелецът се стремял към целта, но все не я достигал. Появил се Козирогът, който несъмнено достигнал целта. Упорит и рационален, с голяма интуиция и търпеливост покорявал върховете.

Дошла зимата. Тъмните и мразовити нощи потискали Създателя. Замислил се отново. Какво още липсва? Бавно минавали дългите вечери. Заел се с монотонна работа. Разсъждавал и мечтал. В крайна сметка създал Водолеят. Свободомислещ и свободолюбив, който разчиствал пътя на тези, които не можели да видят бъдещето.

Завъртял зодиакалният кръг Твореца, но не спрял до тук. Нито мистерията на Скорпиона, нито честолюбието на Стрелеца, нито сериозността на Козирога, нито високомерието на Водолея не устройвали Създателя. Нужен му бил нов, универсален знак, олицетворяващ милосърдие и любов към всичко живо, с интуиция и поглед в бъдещето. Създал Рибите - мечтателите, философите и мъдреците, които били готови да понесат греховете на останалите знаци от зодиака.

От Джована