NATOVarna

NATOVarna

ПРО ви превръща в мишена на терористите, предупреди Рогозен

, стана ясно на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО, което се провежда във Варна

Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин изтъкна, че България трябва да разбере цялата отговорност за приемането на подобно решение. Той изтъкна, че всеки обект за противоракетна отбрана превръща страната, в която се намира, в потенциална мишена за терористични планове.

Русия е готова да участва в проекта "Противоракетна отбрана", ако получи гаранции, че системата няма да се насочва срещу руския стратегически ядрен потенциал, допълни Рогозин пред Парламентарната асамблея на НАТО. Той обясни, че ако има някаква заплаха за сигурността, тя е само в южния периметър на Европа, но ако се вземе решение за създаване на военна инфраструктура на север от Европа, то Русия е категорично против.

Рогозин коментира още, че на практика договореността за ПРО е между Русия и САЩ, защото това е преди всичко американска система, тъй като европейските държави не разполагат с такива технологии. Ние искаме гаранции, че системата няма да е насочена към стратегическия потенциал на Русия, посочи той, цитиран от dnesplus.bg.

По думите му американската страна вече разполага с информация за възможностите на Русия да идентифицира ракети.

Ние считаме, че може да бъде създадена система, за която информационните средства да са общи, а огневите - отделни, отбеляза Рогозин и допълни, че всеки трябва да защитава своя сектор. Информационните космически системи също може да са общи, за да идентифицират старта на евентуални вражески балистични ракети, включително траекторията им, посочи Рогозин.

Той коментира още, че база на ПРО в Румъния не е критична за Русия, но това не е валидно за разполагането на такава в Северна Европа.

За ситуацията в Арабския свят представителят на Русия в НАТО коментира, че там революцията я започват леви радикали, а я завършват десни фундаменталисти. Политическият ислямизъм е опасен и аз имам сериозни опасения за това, което става в Арабския свят, изтъкна Рогозин. 

За Афганистан той коментира, че САЩ са направили същото каквото навремето СССР и в страната не е създадена надеждна система за сигурност.

Днес+