Gradina_Sarafovo1

Gradina_Sarafovo1

Първа копка за ясла в Сарафово

десетгодишен проблем на един от най-динамично развиващите се бургаски квартали. Само за последните 6 години населението там се е увеличило значително - с близо 600 души - от 2 900 души през 2008 година до 3421 души, регистрирани до февруари 2014 година. Повече от половината от жителите на Сарафово са млади семейства, с по едно и две деца. Има и много двойки, на които им предстои тепърва да станат родители. През септември, близо 45 малчугана ще прекрачат прага на новото детското заведение, разпределени в две яслени групи. Строителството на детската ясла стартира след серия от подписки на жители на Сарафово.

На първата копка днес присъстваха председателят на Общинския съвет в Бургас - Костантин Луков, кметът на община Бургас - Димитър Николов, заместничката му - Йорданка Ананиева.

Сградата на детската ясла ще бъде разположена на терен от 1,280 кв. м., в непосредствена близост до градина "Ален мак". Двете  сгради ще бъдат свързани помежду си с топла връзка за създаване на необходимия комфорт на ползването им и минимални загуби на енергия за отопление. Това ще позволи възпитаниците и персоналът на съществуващата детска градина да ползват новопостроените музикален кабинет и перално помещение в корпуса на детската ясла.Gradina_Sarafovo
Новата детска ясла ще представлява сграда на два етажа и сутерен. Ще бъдат осигурени склад за чисто бельо и консумативи, сушилна и гладачни стаи. Предвиден е здравен кабинет. В зоните за малчуганите ще  бъдат изградени всички необходими за детското заведение помещения-  кухненски офис, спално  помещение и просторна занималня с кът за хранене. Едно от пространствата в сградата ще бъде музикален кабинет, където всички деца ще имат възможност да участват в учебни занимания, празнични събития и концерти.
Помещенията в детската ясла ще бъдат оборудвани с модерна мебелировка, отговаряща на всички съвременни изисквания и стандарти за безопасност и удобство.
Проектното решение за реконструкция и благоустрояване на дворното пространство предлага обособяване на зони за  развлечения и спорт по възрастови групи за всички 178 възпитаници  в двете детски заведения. На разположение на малчуганите ще бъдат 6 игрища с пясъчници,  спортна площадка с противоударна настилка, кътове за игра, беседка с пейки и чешмички. В парковото пространство е предвидено  подходящо осветление. Осигурена е достъпна среда за деца с увреждания.
Архитектурният проект предлага съвременно фасадно решение, съобразено по форма и цвят с предназначението на сградата и околната среда.