parvanov_1

parvanov_1

Първанов подкрепя кампания за паметника на Петрова нива в местността Петрова нива. "Винаги съм бил ангажиран с това свято място. Нескромно бих напомнил, че имам едно дарение за параклиса на Петрова нива. Сега когато паметникът е в изключително тежко състояние смятам, че всеки българин трябва да даде нещо от себе си. parvanov_12Разбира се нещата трябва да станат според закона, със активната намеса на държавата. Това че ние сме съпричастни е израз по-скоро на нашия патриотизъм, останалото трябва да го свършат институциите", заяви Първанов.

Лидерът на АБВ препоръча от Министерството на културата да дойдат на място, за да видят състоянието на паметника. От ведомството отпускат едва 3 500 лева за ремонтните дейности. От община Малко Търново започнаха кампания по набиране на средства за възстановявена на монумента.

Лидерът на АБВ дойде на Петрова нива, за да се включи в тържествата по случай 111 години от Илинденско-Преображенското въстание. Той беше придружаван от генерал Михо Михов - водач на листата на АВБ във Втори бургаски регион и областния координатор на партията Петко Иванов.

Георги Първанов се срещна с  тракийци, които по традиция посещават събора на Петрова нива. parvanov_11Много от тях използваха присъствието му да си направят снимка за спомен, други просто поговориха с него.

Първанов бе поздравен и от областния управител Павел Маринов, с когото до скоро бяха съпартийци в БСП. След това той се отправи към параклиса "Света Петка", където присъства на отслужената заупокойна молитва в памет на жертвите в Илинденско-Преображенското въстание. След тържествената заря-проверка Георги Първанов поднесе цветя на паметника на преображенци.