100_6488

100_6488

Разходка под земята и в градините на Баба Яга предлагат в Крушуна

най-голямата водна каскада от двете страни на Балкана. Счита се, че водите им са лековити.

До водопадите се стига лесно - от площада на село Крушуна се завива надясно и не след дълго пътят води до удобен паркинг. После се върви по тясна, но добре оформена пътека. По нея има изградени малки мостчета, позволяващи да се премине до иначе трудно достъпни места.  Водопадите са известни с красивите си, преливащи една в друга карстови тераси и живописният вход на пещерата, от която извират - "Уушка маара". Освен нея, в района има още няколко пещери - Бонинската, която е дълга над четири километра и в нея се намира най-голямото подземно езеро, Водопада, дълга 1995 метра и Горник,  с обща дължина на галериите 1008 метра. Тези пещери са били обитаеми още в древността.  За това свидетелстват откритите при проучвания скелети на животни, останки от оръжия, монети и предмети на бита. "Уушка маара" е с дължина 1 600 метра и се счита за една от най - опасните за посещения пещери в България. Заради водните части, непроходими лабиринти и опасни газове, с които понякога се изпълват част от галериите.  През май 1989 година, по време на експедиция на спелеолози, тук загиват двама професионални леководолази. Инцидентът се случва, след като подводничарите, изплувайки от наводнена подземна галерия, свалят кислородните си маски и вдишват отровен въздух. Проветривите галерии на пещерата обаче на крият такива страховити опасности, уверяват специалистите.  Така или иначе, за да влезете в която и да е от пещерите в местността Крушуна, трябва да сте отлично екипирани и придружени от професионален водач.100_6513   

"Синият вир" под Големия водопад в Крушуна се използва като огромен естествен купен, в който се извършват кръщения. За пръв път това се случило преди няколко години. Местният свещеник отец Валентин, по всички правила на християнския канон,  кръщава няколко младенци именно под водопада. Последният подобен ритуал се е състоял на Петровден миналата година.

През тринадесети век на това място се е намирала Крушунската света обител, създадена от монаси - исихасти. За някогашното присъствие на отшелниците, последователи на мистическото християнско учение, сега свидетелстват добре запазените скални ниши и килиите, в които някога те са живели. Не е учудващо, че именно тук исихастите са намерили подходящо място, където да бъдат скрити от света и от където да отправят молитвите си. Сега тук често идват търсачи на духовно просветление и единение с природата, искащи да намерят отговори на Вечните въпроси.

В Крушунския манастирски комплекс има централна скална църква с триъгълен вход. Едното от жилищните помещения е с размери от около два на три метра. Пред входа му има издълбана в стената малка ниша, където някога е била поставена икона. Различават се жлебове, най - вероятно предназначени за окачане на врати.  В скалите има няколко подобни помещения. Килиите са дълбани с твърди инструменти с широк режещ ръб. Крушунските исихасти са имали последователи и от други населени места в околността. За това свидетелстват многобройни, издълбани в камъните ниши и изкопани сред скалите навеси. Днес туристите ги използват за подслоняване и казват, че тези заслони са спасили от изненадите на лошото време не един човек, попаднал в гората неподготвен.100_6501

Теренът наоколо е богат на археологически обекти. Тук са открити керамика и накити от римските императори Веспасиан, Септимий Север, Адриан. Иманярските набези обаче не подминават и това масто и много обекти са разкопани от иманяри, казват археолозите. Местни етнографи твърдят, че близо до Крушунския манастирски комплекс се намира гробът на цар Иван Асен II. Хипотезата нагорещила дотолкова местни родолюбци, че неотдавна била организирана експедиция за издирването му. Групата изследователи обаче така и не успяла да докаже дали легендарният владетел е погребан именно тук.

Днес в района има множество места за настаняване, където можете да разчитате на гостоприемство и добро прекарване на времето. Местните хора предлагат на туристите какви ли не атракции - както за авантюристите, така и за почитателите на спокойната почивка. От кулинарни приключения и дегустация на вина на закрито до пътешествие из пещерните галерии, наблюдение на прилепите, разходка с лодка в подземно езеро и катерене в така наречената "Въжена градина на Баба Яга".

Текст и снимки Татяна Байкушева