11

11

Ремонтираха станцията за отпадъци с 520 000 лв.

Инвестицията възлиза на 520 000 лева.

Освен ремонта на претоварната станция, със средства по проекта е закупена и монтирана хидравлична преса за битови отпадъци и контейнери за извозване на компресираните отпадъци. Закупен е товарен контейнеровоз "Скания" на стойност 65 000 лева. Ремонтирана и освежена е и сградата на претоварна станция – "Капчето".

"Новите съоръжения позволяват боклука да се обработва много по-бързо. Така улесняваме и сметоизвозващите фирми, а резултатът е, че градът вместо до 17.00 часа, още в 13.00 часа е почистен", уточни Съби Събев, зам.-управител на фирма "Чистота".

След реконструкцията са  подменени  значително остарелите съоръжения за претоварване на твърди битови отпадъци, които са проектирани и изработени преди повече от 30 години.

"По този начин  значително ще се  намалят транспортните разходи, като същевременно ще се подобри жизнената среда и  качеството на околната среда в Община Бургас", обясни зам.-кметът по европейски политики и околна среда Атанаска Николова.

За сравнение, количеството претоварени твърди битови отпадъци от двете съществуващи преси за 2011 година е 24 402,51 тона, при брой курсове с 9 кубични (3,5 тонни) контейнери 6972. След реконструкцията броят на курсовете с 30 кубични (15 тонни) контейнери ще бъде 1627.

Механизмът на работа на претоварна станция "Капчето" остава същият, като  сметоизвозващите транспортни средства   разтоварват отпадъците директно в бункера на стационарната преса, където след процес на компактиране от хидравличната преса, твърдите битови отпадъци се подават в голям габаритен контейнер. След напълване контейнера се извозва до регионалното депо на Община Бургас.